Kultura

CURB YOUR ENTHUSIASM, S09E01: Inšallah, komičari, inšallah

Fetva iranskog vjerskog vođe, isprepletena sa Dejvidovim kricima i paničnim grimasama na kojima može da mu pozavidi čak i neurotični Vudi Alen, bila je neprocjenljiva
CURB YOUR ENTHUSIASM, S09E01: Inšallah, komičari, inšallah
Portal AnalitikaIzvor

Svijet je posljednjih godina postao veoma teško mjesto za stend-ap komičare koji moraju da izmišljaju nešto što je smješnije od apsurda kojima nas čašćavaju na dnevnoj bazi. Teško je, ali ne i nemoguće – ako si Lari Dejvid.

Srebrnokosi nihilista vratio se poslije šest godina pauze u prvoj od deset novih epizoda HBO serije „Curb Your Enthusiasm“.

Koliko god fanovi obožavali Dejvida, bilo je pitanje da li će opravdati povratak serijala sada, u doba vrhunske TV produkcije. Poslije polučasovne premijere devete sezone sve ih je sramota zbog toga što su sumnjali u Larija. Naravno da je „Curb Your Enthusiasm“ opravdao povratak. Lari Dejvid je, prosto, vudialenovski smiješan.

02-curb-your-ent-s09e01

U epizodi „Foisted!“ Dejvid nastavlja da hoda stazom bizarnih socijalnih interakcija. Upada u raspravu o tome kojim ženama muškarac treba da pridrži vrata, ko treba da bude mlada, a ko mladoženja na lezbejskom vjenčanju, da li je „zatvor stolice“ opravdan razlog za odsustvo sa posla...

Nije važno šta Dejvid radi – histerično napada štrcaljku za sapun, šalje smiješnu izjavu saučešća ili imitira papagaja – sedamdesetogodišnji komičar ispunjava fanove neopisivom srećom zbog toga što je ostao isti nakon svih ovih godina.

Pored fora od šponde, najbolja stvar u vezi sa prvom epizodom nove sezone bilo je Dejvidovo gostovanje kod Džimija Kimela. Inspirisan zlosrećnom fetvom (poziv na smaknuće od iranskog ajatolaha) pod kojom je 19 godina živio pisac Salman Ruždi i vođen idejom da je „baš sve smiješno“, Lari je napisao mjuzikl „Fatwa!“.

03-curb-your-enthusiasm-s09-poster

Nakon što je Dejvid opisao mjuzikl tokom gostovanja kod Kimela, iranski ajatolah pozvao je muslimane da ga ubiju zbog vrijeđanja vjere. Treba li uopšte reći kako je izgledala sekvenca ajatolahovog TV obraćanja, čiji tekst ne odudara mnogo od Ruždijeve fetve, isprepletana sa Dejvidovim kricima i paničnim grimasama na kojima može da mu pozavidi čak i najslavniji neurotik, Vudi Alen? Neprocjenljivo.

Nad cijelom sezonom biće nadvijen Dejvidov strah od fetve, što obećava još mnogo provokativnih minuta. Lijepo je ponovo plivati u bazenu sa ajkulama improvizacije. Samo da Dejvida i ekipu promaši jedna omanja fetvica zbog ove sezone. Inšallah, komičari, inšallah!

M. I.

FOTO: vulture.com / screenshot

Portal Analitika