Kultura

Preokupacije: Predavanje Šuvakovića i Mini kino u Crnogorskoj galeriji umjetnosti

Projekat „Preokupacije“, posvećen normalizaciji dostupnosti znanja, koji organizuje Institut za savremenu umjetnost sa Cetinja, u saradnji sa NB „Đurđe Crnojević“, Narodnim muzejom Crne Gore i Crnogorskom kinotekom, počeće narednog petka, 13. oktobra u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“, saopšteno je Portalu Analitika.
Preokupacije: Predavanje Šuvakovića i Mini kino u Crnogorskoj galeriji umjetnosti
Portal AnalitikaIzvor

Kako nam je rečeno, ovom prilikom počeće s radom i Mini kino, novi segment Umjetničkog muzeja, koji će publici nuditi sadržaje iz arhive Crnogorske kinoteke, te umjetničke filmove i video radove.

- Predstavljanje projekta „Preokupacije“ počeće u u 17 časova, razgovorom o politikama saradnje između predstavnika Narodnog muzeja, Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“, Instituta za savremenu umjetnost, Crnogorske kinoteke i Fakulteta likovnih umjetnosti. Za 18 časova predviđen je muzički intermeco sa Nemanjom Bečanovićem. Program predavanja „Razgovori u muzeju“ počinje u 19 časova gostovanjem istaknutog teoretičara umjetnosti Miška Šuvakovića na temu Dinamične zone umetnosti i teorije: jugoslovenske i postjugoslovenske prakse – precizirali su iz ISU-a, te potcrtali da je ulaz za sve programe besplatan.

Nakon Nagrade „Milčik“, Institut za savremenu umjetnost sa Cetinja najavljuje novi projekat „Preokupacije“ čiji je cilj „postizanje dijaloga i razmjene znanja i ideja između kulturnih djelatnika i institucija kulture u planiranju izgradnje kvalitetnije zajedničke infrastrukture, i to kroz saradnju i promociju kvalitetnijih i sveobuhvatnijih programa namjenjenih kako profesionalcima, tako i svim zainteresovanima“.

- „Preokupacije“ će se odvijati kroz dva dijela, u tri cetinjske institucije. U Nacionalnoj biblioteci će biti formiran Ugao za umjetnost i čitanje, koji podrazumijeva stvaranje dopunskog fonda literature namijenjenog učenicima i studentima umjetničkih škola, umjetnicima, istraživačima u kulturi, kao i ostalim zainteresovanim korisnicima. Izbor literature čine djela iz teorije umjetnosti, filozofije i ostalih humanističkih nauka nastala krajem 20. vijeka, pa sve do recentnih ostvarenja, a koja su osnova za poznavanje kretanja u ovim oblastima. Takođe, korisnici će u Uglu za umjetnost i čitanje moći da prate stručne časopise koji izvještavaju o aktuelnim dešavanjima na regionalnoj i globalnoj kulturnoj mapi.

U prostorijama Crnogorske galerije umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ i Istorijskog muzeja planiran je program Razgovori u muzeju - serija predavanja i radionica kulturnih djelatnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Tako će publika imati priliku da čuje predavače koji govore sa različitih pozicija u kulturi: predstavnike akademske zajednice, nezavisne scene, umjetničke, autore koji se bave interdisciplinarnim djelovanjem, i kroz njihova predstavljanja neposredno seupoznati sa presjekom dešavanja u recentnoj kulturi kako post-jugoslovenskih prostora tako i iz različitih internacionalnih diskursa. Cilj ovog segmenta je dodatno informisanje javnosti o kritičkoj, emancipatorskoj i obrazovnoj ulozi kulture, čemu je na crnogorskim prostorima do sada bila posvećena skromna pažnja.

Kroz program alternativne edukacije i stvaranja uslova za realno obrazovanje i istraživanje iz oblasti umjetnosti i društvenih pitanja, budućim i mladim profesionalcima, kao i svim zainteresovanima otvara se mogućnost ka osvajanju novih znanja i metoda neophodnih za ravnopravan profesionalni razvoj i učešće u regionalnom i globalnom kulturnom prostoru – zaključuju iz ISU.

K.J.

Portal Analitika