Kultura

WILL AND GRACE: Vrckavi nalet nostalgije na početku devete sezone

Posesivno, pasivno-agresivno prijateljstvo Vila, Grejs, Džeka i Keren je nešto što mnoge podsjeća na odnos koji imaju sa najboljim prijateljima. Takvi će najviše uživati u preostalih 15 epizoda na mreži NBC.
WILL AND GRACE: Vrckavi nalet nostalgije na početku devete sezone
Portal AnalitikaIzvor

U godini kada svi trube o Donaldu Trampu, jedan od kolumnista Njujork Tajmsa sproveo je mali eksperiment. Probao je da ignoriše sve vijesti o američkom predsjedniku sedam dana - i potpuno propao. Pokazao je da je sada jednostavno nemoguće pronaći „Trump-free“ medije. „Narandžasti“ predsjednik penetrirao je u sve moguće životne sfere – od politike preko umjetnosti do baštovanstva. Teorija o neizbježnosti Donalda Trampa dokazana je još jednom prošlog petka tokom nostalgičnog povratka NBC serije „Will and Grace“ - jednog od najpopularnijih sitkoma svih vremena.

Jedanaest godina nakon posljednjeg susreta sa Vilom (Erik Makormak), Grejs (Debra Mesing), Džekom (Šon Hejz) i Keren (Megan Mulali) ponovo smo se našli u dobro poznatom stanu na Aper vest sajdu.

Tokom prvog minuta, dok Vil i Grejs telepatično igraju „Heads Up“, imamo osjećaj kao da nikada nijesmo izašli iz njihove jazbine. Međutim, u realnost brzo vraća prvo pominjanje Melanije Tramp („bogati talac“). Nakon toga premijerna epizoda devete sezone pretvara se u polučasovnu antitrampovsku reklamu.

(Ne)simpatične šale

02-dzek-i-kerenMelanija je (logično!) drugarica luckaste, hiperbogate Keren koja nagovara Grejs da dekoriše Ovalnu kancelariju zato što se Tramp žali kako liči na rupu. Grejs i Keren odlaze u Bijelu kuću, gdje nastavljaju da se nižu podrugljive političke reference – od Trampove savjetnice Kelin Konvej sa podignutim nogama na kauču u Ovalnoj sobi tokom prijema, do alchajmera Ronalda Regana.
Mnoge šale, naročito potenciranje rečenice „sada smo u 2017. godini“na momente djeluju malo pretjerano. Džekova opaska o mogućem herpesu na prstu dok lista Grindr je nešto bez čega smo mogli vrlo lako, kao i bez kačketa sa natpisom „Make America Gay Again“ - vrlo jeftine aluzije na Trampovu krilaticu.

S druge strane, morate da priznate kako su vam fidžet spiner i rusko-engleski rečnik na stolu u Ovalnoj kancelariji bili više nego simpatični. Isto važi i za hemiju između glavnih glumaca. Iako su stariji deset godina, i dalje djeluju blisko. Njihova dobro poznata vrckavost odmah je ispunila prostoriju.

Luckasta hemija

Bez obzira na to što su pojedine fore proklizale na početku sezone, hardkor fanovi moraju da budu zadovoljni zbog povratka stare ekipe. Posesivno, pasivno-agresivnoprijateljstvo Vila, Grejs, Džeka i Keren ipak je nešto što mnoge podsjeća na odnos koji imaju sa najboljim prijateljima.Takvi će najviše uživati u preostalih 15 epizoda koje se emituju petkom veče na mreži NBC.

Sasvim je jasno da „Will and Grace“ nije šou koji nam je posebno potreban u doba kada svakog mjeseca imamo na desetine novih/starih serija za gledanje. S druge strane, ovaj povratak ne može ni da nam škodi. Uostalom, ko to ne voli osjećaj nostalgije i novu priliku da zaviri u svijet likova sa kojima je proveo dio života? Sigurno ste se barem jednom zapitali šta rade likovi iz „Friends“ baš u ovom trenutku i piju li još kafu na onom kauču u kafiću u Central parku.
Kažu da ne treba suditi knjizi po koricama, seriji po pilot epizodi i albumu po prvoj pjesmi. U slučaju luckastog sitkoma koji je našao put do naših srca davne 1998. godine, sasvim je u redu ne suditi po prvom susretu nakon 11 godina. B. MARTINIĆ

 

 

Portal Analitika