Politika

Novi zakon o upravnom postupku: Jedan šalter za sve

Bitne novine u odnosu na dosadašnji upravni postupak su uvođenje instituta “one stop shop” (jedinstvenog šaltera za sve), tj. sprovođenje upravnih aktivnosti na jednom mjestu, omogućavanje elektronske komunikacije između organa i građana, uvođenje instituta uprаvnog ugovora, uvođenje obaveze drugostepenog orgаnа dа, kаdа je već jednom poništio prvostepeno rješenje, sаm riješi upravnu stvаr - ne vrаćаjući predmet prvostepenom orgаnu, tj. suzbijanje najvećeg problema u praksi upravnog rješavanja u Crnoj Gori - tzv. ,,ping-pong” efekta.
Novi zakon o upravnom postupku: Jedan šalter za sve
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Danijela NEDELJKOVIĆ - VUKČEVIĆ

Novi Zakon o upravnom postupku ima za cilj formiranje dobre uprave u službi građana, pa s tim u vezi, novi crnogorski upravni sistem pojednostаvljuje i ubrzаva uprаvnu proceduru, smanjuje troškove postupka za sve učesnike, stvara uslove i otvorenost prema korišćenju modernih informaciono komunikacionih tehnologija za pružanje upravnih usluga (tzv. e-uprava). Posebno se vodilo računa o djelotvornijoj zаštiti jаvnog interesа i pojedinаčnih interesа grаđаnа i prаvnih licа u uprаvnim stvаrima, lаkšem i potpunijem ostvаrenju i zаštitikаko zаkonitosti, tаko i zaštiti sloboda i prаvа grаđаnа.

Zaštita prava korisnika usluga od opšteg interesa je inovacija preuzeta iz upravnog prava zemalja evropskog upravnog prostora kojim se unapređuje položaj i sigurnost građana, preduzetnika, privrednih subjekata kao usluga od opšteg interesa (npr. kod obračuna  električne energije, vode, kod održavanja čistoće i sl.).

Sprovođenje upravnih aktivnosti na jednom mjestu je novi institut u upravnom postupku, na koji način se daje garancija poboljšanja položaja stranke. Na jedinstvenom šalteru za sve, građaniće na jednom mjestu moći da predaju zahtjeve i druge podneske, dobijaju obavještenja, informacije, savjete i propisane obrasce u vezi sa ostvarivanjem njihovih prava iz nadležnosti tih javnopravnih organa(npr. predaja zahtjeva za dobijanje građevinske dozvole, i umjesto da građanin ide od šaltera do šaltera,odnosno od organa do organa radi prikupljanja potrebne dokumentacije, nadležni organ kod kojeg je predao zahtjev i koji ima uvid u bazu podataka prijavlja sve potrebne podatke po službenoj dužnosti i odlučuje o zahtjevu).

Novi Zakon o upravnom postpku omogućava elektronsku komunikaciju, obavještavanje i dostavljanje pismena elektronskim putem čime je napravljen značajan iskorak ka stvaranju pravnog ambijenta za jednostavniju, bržu i efikasniju komunikaciju građana i uprave. Na ovaj način omogućava se da  stranka podnese zahtjev elektronskim putem, u skladu sa propisima o e –upravi u kom slučaju joj organ šalje obavještenje da je podnesak primljen. Takođe, ukoliko  stranka traži da joj se npr. rješenje dostavi e-putem  i navede adresu za prijem elektronske pošte, organ je dužan da stranci dostavi pismeno elektronskim putem, po uslovom da ima tehničke mogućnosti za takav način dostavljanja.

Transparentna saradnja između državnih organa i građana zahtijevala je nove, dodatne forme upravnih aktivnosti da bi se omogućilo više upravnih službi orjentisanih ka građaninu, pa s tim u vezi novi ZUP obezbjeđuje izvjestan stepen fleksibilnosti u pogledu upravnih aktivnosti kroz uključivanje upravnog ugovora kao pravnog instrumenta.

U cilju ubrzavanja rješavanja u upravnom postupku, zakon sprečava mogućnost da se rješenje poništava više puta od  strane drugostepenog organa, sa obavezom tog organa da meritorno riješi stvar, da bi se spriječio „ping-pong“ efekat koji je u praksi nerijetko značio više puta poništavanje i vraćenje predmeta na ponovni postupka u nedogled, čime je doazilo do prolongiranja okončanja postupka van razumnih rokova. Sve navedeno, imaće za rezultat smanjenje troškova postupaka.

Takođe, Zakon o upravnom postupku predviđa pravo stranke na žalbu zbog ćutanja administracije u situaciji kada prvostepeni javnopravni organ nije donio rješenje u zakonom propisanom roku, sa mogućnošču da drugostepeni organ sam riješi stvar.

Zakon o upravnom Skupština Crne Gore donijela je u decembru 2014. godine. Donošenjem ovog zakona najprije je početak primjene bio predviđen za 1. jul 2016. godine. Međutim, uspješna implementacija novog zakona podrzumijevala je ispunjavanje određenih preduslova koji se odnose, prije svega, na harmonizaciju pravila postupaka sa posebnim zakonima, a kako do 1. jula 2016. godine, nijesu bili doneseni svi propisi neophodni za početak primjene novog Zakona o upravnom postupku, odložen je početak primjene zakona, prvo za 1. januar 2017. godine, a zatim, iz istog razloga, za 1. jul 2017. godine. Odlaganje početka primjene podrzaumijevalo je ispunjavanje ovih preduslova i kvalitetno uspostavljanje dugih preduslova za njegovu punu implementaciju, koji se, takođe, odnose i na edukaciju službenika koji u javnopravnim organima rade na poslovima upravnog postupanja i usklađivanje akata o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji organa, u skladu sa rješenjima novog zakona.

U prethodnom periodu su intenzivirane aktivnosti koje se odnose na harmonizaciju drugih zakona,  pa je veći broj posebnih zakona usklađen sa ovim zakonom i donesen. Pripremljen je Priručnik za primjenu Zakona o upravnom postupku, kao i Komentar novog Zakona o upravnom postupku.

Kako bi se omogućio jasniji pregled stanja i kvalitetnije praćenje primjene novog ZUP-a u svim javnopravnim organima, Ministarstvo javne uprave je pripremilo jedinstveni metodološki pristup o sadržaju postupanja i načinu vođenja evidencije o postupanju u upravnim stvarima, koji pristup će obezbijediti praćenje primjene zakona i u elektronskoj formi.

U dijelu unaprijeđena efikasnosti, efektivnosti i zadovoljstva građana kvalitetom pruženih upravnih usluga kontinuirano se sprovode aktivnosti na izgradnji kapaciteta uprave za primjenu novog ZUP-a, pa je s tim u vezi 80% službenika, koji rade na poslovima upravnog postupka prošlo obuke o primjeni rješenja novog ZUP-a. Takođe, novi Zakon o upravnom sporu, koji je usaglašen sa novim ZUP-om, doprinijeće uspostavljanju efikasnijeg sistema javne uprave, s obzirom da upravni spor predstavlja pravni mehanizam sudske kontrole uprave i efikasno sredstvo za obezbjeđivanje zakonitosti rada uprave i zaštitu prava i interesa građana. Tokom 2016. i 2017. godine, nadležno Ministarstvo je sprovelo postupak usaglašavanja 90 zakona, iz različitih resora, sa novim Zakonom o upravnom postupku.

(Autorka je generalna direktorica Direktorata za državnu upravu)

Portal Analitika