Svijet

Katalonski parlament zasijeda u ponedjeljak

Katalonski parlament će zasijedati u ponjedeljak, izjavio je danas katalonski sekretar za spoljne i institucionalne odnose Raul Romeva.
Katalonski parlament zasijeda u ponedjeljak
Portal AnalitikaIzvor

“Parlament će se sastati, parlament će raspravljati. Biće održana debata i to je važno”, rekao je Romeva za BBC, prenio je Rojters.

On smatra da će kriza u namjeri Katalonije da proglasi nezavisnost biti riješena političkim, a ne sudskim mjerama.

Predsjednica parlamenta Katalonije Karme Forkadelj izjavila je juče da odluka španskog Ustavnog suda o suspendovanju sjednice katalonskog parlamenta, koji je planirao da proglasi nezavisnost te pokrajine od Španije, šteti slobodi izražavanja, prenosi Rojters.

Odluka španskog Ustavnog suda o sprječavanju održavanja sjednice u ponedjeljak i prije nego što je ona formalno sazvana “šteti slobodi izražavanja i pravu na inicijativu članova ovog parlamenta, još jednom pokazujući kako se sudovi koriste za rješavanje političkih problema”, rekla je Forkadelj novinarima.

Ustavni sud Španije donio je juče odluku o suspenziji sjednice katalonskog parlamenta na kojoj se očekivalo da lokalni lideri jednostrano proglase nezavisnost Katalonije od Španije, i upozorio da će vodeći ljudi katalonskog parlamenta biti suočeni sa krivičnom odgovornošću ukoliko budu ignorisali sudsku odluku.

Sud je ukazao i da će održavanje bilo kakve sednice iz prkosa biti smatrano ništavnim.

Rojters je prenio pisanje španskog lista “Pais” da je ova odluka uslijedila nakon što je Katalonska socijalistička partija pravno osporila sjednicu, protiveći se njenom održavanju.

Portal Analitika