Politika

Bošković - Del Monako: CG primjer zemljama regiona koje imaju evroatlantske aspiracije

Ministar odbrane Crne Gore, mr Predrag Bošković susreo se danas sa ambasadorom Republike Italije u Crnoj Gori, Vinćencom Del Monakom (Vincenzo Del Monaco).
Bošković - Del Monako: CG primjer zemljama regiona koje imaju evroatlantske aspiracije
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Bošković se zahvalio ambasadoru Del Monaku na saradnji i kontinuiranoj podršci koju Italija pruža Crnoj Gori, naročito u procesu sprovođenja reformi odbrambenog i bezbjednosnog sistema Crne Gore, te izrazio uvjerenje da će se ona značajno unaprijediti kroz zajedničko članstvo u Alijansi.

Bošković je naglasio da će se Crna Gora zalagati za NATO politiku otvorenih vrata i istakao da samo puna evropska i evroatlantska integracija predstavlja garant pouzdane budućnosti zemalja regiona.

On je podvukao značaj zajedničkog učešća vojski dvije zemlje u međunarodnim misijama i operacijama, kao i mogućnosti koju italijanska država pruža na polju obrazovanja crnogorskih kadeta na Vojnim akademijama u Republici Italiji.

Ambasador Del Monako je istakao kontinuiranu posvećenost Republike Italije za razvoj dobrih bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, ocijenivši da su regionalna stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu od nemjerljivog značaja. On je naglasio da Crna Gora može poslužiti kao primjer zemljama regiona koje imaju evroatlantske aspiracije.

Del Monako je okarakterisao veoma uspješnom saradnju koju su dvije zemlje ostvarile na polju odbrane i naglasio da će Republika Italija posvećeno raditi na njenom produbljivanju. On je naveo i da će Republika Italija podržati Crnu Goru u nastojanju da ostvari jedan od svojih spoljnopolitičkih prioriteta, pridruživanje zajednici Evropske unije.

Sagovornici su izrazili punu spremnost za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, kroz implementaciju bilateralnih i multilateralnih projekata.

Portal Analitika