Fudbal

FIFA kaznila Albaniju

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) kaznila je Fudbalsku federaciju Albanije zbog nacionalističkog i političkog skandiranja albanskih navijača na utakmici sa Makedonijom, prenijeli su makedonski mediji.
FIFA kaznila Albaniju
Portal AnalitikaIzvor

Albanija je kažnjena sa 30.000 franaka, uz dodatnu opomenu zbog albanskog nacionalizma, političkog skandiranja i paljenja pirotehnike za vrijeme utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Makedonije, koja je odigrana u makedonskom gradiću Strumici i koja je završena neriješenim rezultatom - 1:1.

Na toj utakmici bilo je oko 300 navijača iz Albanije, koji su se skoro tokom cijele utakmice nedolično ponašali, uz brojna nacionalistička skandiranja, kao što je "UČK, UČK", "Velika Albanija", "Ilirida" i upotrebu zapaljivih predmeta, što je izazvalo kašnjenje početka drugog poluvremena.

Agencija MIA navodi da je kaznu FIFA zaradila i Fudbalska federacija Makedonije u visini od 5.000 franaka, uz opomenu. Disciplinska komisija FIFA je izrekla i opomenu izraelskoj federaciji za meč protiv Makedonije u Haifi, na kojem su ubacivani tvrdi predmeti na teren.

Portal Analitika