Abiznis

Mađarska uložila u Crnu Goru više od 470 miliona eura

Mađarske kompanije su uložile u Crnu Goru preko 470 miliona eura od 2004. do ove godine, pri čemu je po obimu investicija ta zemlja peti crnogorski partner, saopštio je predsjednik države Filip Vujanović.
Mađarska uložila u Crnu Goru više od 470 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

On je, nakon sastanka sa mađarskim predsjednikom Janošom Aderom, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, kazao da su mađarske kompanije u prošloj godini uložile u Crnu Goru preko 34 miliona eura.

“U oblasti spoljne trgovine u posljednje dvije godine upravo zahvaljujući ovakvim odnosima veoma je porastao izvoz prema Mađarskoj i to je značajno doprinijelo poboljšanje našeg spoljno-trgovinskog bilansa”, rekao je Vujanović, prenosi Mina biznis. 

Prema njegovim riječima, u crnogorskoj ekonomiji su prisutne veoma vrijedne i ugledne mađarske kompanije koje vrlo kvalitetno posluju u Crnoj Gori.

“U oblasti turizma veliki hotelski lanac su Hungest hoteli. Imaju dva hotela u Herceg Novom, Topla i Centar, koji jako uspješno posluju. Mađarska aluminijumska kompanija (MAL) koja ima koncesiju za boksit u Nikšiću, omogućila je da se značajno poveća izvoz iz Crne Gore u Mađarsku”, naveo je Vujanović.

On je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, podsjetio da je OTP banka privatizovala Crnogorsku komercijalnu banku (CKB), kao i da jako uspješno posluje u Crnoj Gori i prema privredi i građanstvu. Takođe, Mađar Telekom je u telekomunikacijama u Crnoj Gori.

“Mađarski turisti su veoma prisutni u Crnoj Gori i naš interes je da se poveća broj mađarskih turista u Crnoj Gori i crnogorskih građana u Mađarskoj, kao da se i naše kompanije nađu što intenzivnije u Mađarskoj”, dodao je Vujanović.

Portal Analitika