Abiznis

Simović: Ohrabrujući rezultati ekonomske politike Vlade

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović predstavio je u srijedu na konferenciji za medije rezultate ekonomske politike Vlade u 2017. godini rekavši da BDP raste iz kvartala u kvartal, da značajno raste broj turista, svi vidovi transporta, trgovina na malo, poljoprivreda, vrijednost građevinskih radova, naplata poreskih prihoda, direktne strane investicije i izvoz kao i da zbog svega toga u Crnoj Gori raste zaposlenost, a pada nezaposlenost i da našoj zemlji rastu ugled i rejting i u inostranstvu.
Simović: Ohrabrujući rezultati ekonomske politike Vlade
Portal AnalitikaIzvor

„Bruto domaći proizvod prema podacima Monstat-a, u prvom kvartalu 2017. godine imao je realni rast od 3,2%, u drugom kvartalu 5,1%, i ako to svedemo, odnosno obračunamo za period  prvih šest mjeseci, dakle I i II kvartal, bilježimo realni rast od 4,2 odsto – rekao je potpredsjednik Vlade.

Potpredsjednik Simović je iznio podatke o rastu aktivnosti u građevinarstvu u prvoj polovini 2017. za 45,3% u odnosu na isti period 2016, i o broju noćenja u kolektivnom smještaju u periodu januar-avgust kada je Crnu Goru posjetilo 17,3% više turista i ostvareno 10,5% više noćenja u kolektivnom smještaju nego u istom periodu prošle godine.

Pad je zabilježen u industrijskoj proizvodnji osim u oblasti vađenja ruda i kamena, gdje je za osam mjeseci zabilježen visok rast od 124,7% i to kao rezultat povećane eksploatacije uglja i obnavljanja vađenja rude boksita. Značajan pad, rekao je potpredsjednik Vlade, zabilježen je i u proizvodnji električne energije uslijed suše.

„Prema podacima Monstata za sedam mjeseci ove godine, prodaja i otkup poljoprivrednih proizvoda, šumarstva i ribarstva, bilježi rast od 7,8% u odnosu na uporedni period prošle godine. Proizvodnja šumskih sortimeneta iz državnih šuma u ovom periodu bilježi rast od  9,3%“, rekao je potpredsjenik Vlade. 

Istakao je da je posebno značajno to što je smanjen izvoz neobrađenih trupaca, dok je povećan izvoz peleta i obrađenog drva, što je potvrda da je Vlada donijela ispravnu odluku.

Govoreći o transportu potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem je iznio podatke za period januar- jun 2017. godine, u kojem je zabilježen rast većine vidova transporta. Promet putnika na aerodromima bio veći je za 23,0%, prevoz robe željeznicom za 59,4%, dok je u oblasti pretovara robe u lukama zabilježen rast od 50,6%.

Spoljnotrgovinska razmjena je porasla u periodu janur-avgust 2017. za 9,1% u odnosu na isti period 2016. godine, pri čemu je značajno povećan izvoz dok je povećanje uvoza manje.

„Prema podacima Ministarstva finansija, u periodu januar-avgust 2017. zabilježen je rast broja registrovanih zaposlenih od 3,6% ili prosječno 6.314 registrovanih zaposlenih više, pri čemu je značajan rast zabilježen u sektoru građevinarstva (8,8%). Prema podacima Monstat-ove Ankete o radnoj snazi, u periodu januar-avgust 2017. registrovan je rast zaposlenosti od 3,5% ili prosječno 7.800 zaposlenih više“, rekao je potpredsjednik Vlade dodajući da je stopa nezaposlenosti prema Anketi o radnoj snazi Monstata u drugom kvartalu iznosila 15,1% ili 2,4 procentna poena manje nego u II kvartalu 2016.

Kada je riječ o stranim direktnim investicijama neto priliv stranih direktnih investicija u periodu januar-jun 2017. godine, rekao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović, iznosio je 220 miliona eura, što je rast od 41,7% u odnosu na isti period prošle godine.

„U periodu 01.01. - 29.09.2017.  naplaćeno je 1.116,1 miliona eura poreskih prihoda. U odnosu na isti period 2016. godine naplata je veća za  3,0 % odnosno za 32,8 miliona eura“ – rekao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Potpredsjednik Vlade je na konferenciji za medije posebno istakao da za sve navedeno stižu priznanja međunarodnih finansijskih institucija i agencija. MMF je u Izvještaju Izvršnog odbora od 13. septembra konstatovao da Vlada dobro upravlja ekonomijom i da su mjere fiskalne konsolidacije dobro izbalansirane dok je agencija Moody's 29. septembra poboljšala rejting Crne Gore sa B1 sa negativnim izgledom u B1 sa stabilnim izgledom.

„Na listi globalne konkurentnosti 2017-2018, Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), objavljenoj 26. septembra, Crna Gora je napredovala pet mjesta, sa 82. mjesta došla na 77. od 137 rangiranih zemalja“, rekao je potpredsjednik Vlade.

Vicepremijer Milutin Simović zaključio je predstavljanje ekonomskih rezultata Vlade konstatacijom da u ovako ohrabrujućim rezultatima i mi i naši inostrani partneri najvažnijim smatramo napredak u funkcionisanju institucija sistema.

Portal Analitika