Društvo

CPC: Da nam se omogući da služimo u našim crkvama

Danas je u prostorijama Duhovnog centra CPC održana konferencija za novinare Crnogorske pravoslavne crkve na temu „Pravni status crkvene imovine u Crnoj Gori u svijetlu događanja ispred Crkve rođenja Svete Bogorodice na Ćipuru na Cetinju“.
CPC: Da nam se omogući da služimo u našim crkvama
Portal AnalitikaIzvor

- Nakon događaja od 1. oktobra 2017 godine, ispred Crkve sv. Bogorodice na Ćipuru na Cetinju, kada je policija spriječila vjerski skup na kojem smo htjeli odati poštu našem Kralju Nikoli i služiti parastos cijeloj kraljevskoj porodici Petrović Njegoš, javnosti je postala očigledna sva dubina crnogorske tragedije i paradoks u kojoj se nalaze Crnogorci pravoslavne vjeroispovjesti, kojima se krše elementarna ljudska prava i slobode. – smatraju iz CPC.

 -U crkvi koja je vlasništvo Prijestonice Cetinje, srpska crkva kao strana crkva u Crnoj Gori, koja sebe lažno predstavlja crnogorsko-primorska mitropolija a u suštini je samo sluganska ekspozitura Beogradske patrijaršije bez ikakve najave i problema "služi" a nama Crnogorcima kordon policije zabranjuje uredno prijavljen skup, da smo parastos morali da služimo na livadi.- naveli su iz CPC na konferenciji.

- Zato sada Crnogroska Pravoslavna Crkva najavljuje novo okupljanje vjernika za neđelju 8. oktobra 2017.godine i službu u 10 ura i 30 minuta u crkvi sv. Đorđa u Spomen parku Kruševac u Podgorici, koja je takođe u vlasništvu države i za koju imamo odluku Upravnog odbora Centra savremene umjetnosti Crne Goreda  da možemo da služimo. – poručili su iz CPC danas.

Iz CPC su  takođe uputili zahtjev kojim od nadleznih državnih organa  Crne Gore  traže sljedeće:

1. Da im se omogući da služimo u našim crkvama

 i manastirima, koje su gradili uglavnom naši preci;

2. Da se po hitnoj proceduru usvoji Zakon o vjerskim zajednicama i vjerskim slobodama i riješi crkveno pitanje u Crnoj Gori po Ustavu Crne Gore i međunarodnim standardima;

3. Da se po sluzbenoj duznosti izvrši revizija, odnosno obnova katastra po članu 71. Zakona o državnom premjeru i katastru, nezakonitog upisa nepostojećeg pravnog subjekta tzv. Mitropolije Crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve, koja nije registovana pred državnim organima Crne Gore, a upisala je bez ikakvog pravnog osnova i dokumenata 90-tih godina prošlog vijeka po našoj procjeni, skoro 70-80%  crnogorskih manastira i crkava. Stoga zahtijevamo da se donošenjem novog Zakona o vjerskim zajednicama, jer je stari donešen davne 1977. godine, ispravi istorijska nepravda i crkvena imovina  vrati u pređašnje stanje tj. stvarnom vlasniku Državi Crnoj Gori. 

4. Da MUP Crme Gore utvrdi identitet lica sa toljagama i motkama  koji su okruživali Cetinjski Manastir 1. Oktobra 2017. godine koje je snimila državna televizija toga dana, kao i da se napokon sazna koliki je stvaran broj, identitet i državljanostvo lica koji su službenici MCP SPC U Crnoj Gori.

cpc1cpc2
Portal Analitika