Kultura

Vegel, Gavran i Karahasan drugog dana 3. Internacionalnog sajma knjige

Predstavljenje stvaralaštva pisaca Imdata Avšara i Mehmeta Fidanđija otvorio je drugi dan 3. internacionalnog sajma knjiga u Podgorici.
Vegel, Gavran i Karahasan drugog dana 3. Internacionalnog sajma knjige
Portal AnalitikaIzvor

Izložba fotografija „Pula - grad interval: Čuvari“ biće otvorena u 13 sati, a govoriće autor izložbe Igor Zirojević, te Magdalena Vodopija i Paola Orlić.

Nova knjiga crnogorskog pisca Miraša Martinovića „Krug začaranog vremena“, koji u svojim djelima obrađuje antičke teme i zaboravljene pejzaže Crne Gore, biće promovisana u 14 časova. Osim Martinovića, o knjizi će govoriti Sonja Tomović-Šundić i Jadranka Đerković.

Od 15 časova slijedi predstavljanje naučnog rada hrvatskog istoričara Nenada Vekarića, čiji je naučni interes usmjeren na područja istorijske demografije, istorije i istorijskih disciplina, posebno genealogije, onomastike, te na istoriju prava. O njegovom naučnom radu govoriće i Ivana Lazarević i Aco Zrnić.

„Ljevica na klupi: istarska raskršća“ tema je razgovora u kome će u 16 sati učestvovati Andrea Matošević, Aljoša Pužar i Magdalena Vodopija.

Sat kasnije svoje stvaralaštvo predstaviće prozni i dramski pisac, esejista i kritičar Laslo Vegel, a govoriće i Aleksandra Vuković.

Svojim stvaralaštvom će se predstaviti i hrvatski dramatičar, romanopisac Miro Gavran od 18 sati. Gavran je diplomirao dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Debitovao je 1983. godine dramom „Kreontova Antigona“. Njegovi dramski i prozni tekstovi uvršteni su u brojne antologije i hrestomatije, a njegovo djelo se proučava na mnogim univerzitetima širom svijeta. Dobitnik je velikoga broja književnih i teatarskih nagrada. Od 2014. godine član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, redovni je član Ruske akademije književnosti i odnedavno član Akademije slovenskih književnosti i umjetnosti iz Bugarske. O njegovom radu govoriće i Aleksandra Vuković i Vladimir Vojinović.

Roman Dževada Karahasana „Šahrijahov prsten“ biće promovisan u 19 sati. Dževad Karahasan piše drame, romane, pripovjetke, eseje. Objavio preko stotinu stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama o raznim autorima i teorijskim problemima drame, teatra i prozne književnosti. Knjige su mu prevedene na petnaest jezika. Od 2008. je domaći član, a od 2012. godine dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Član je Njemačke akademije za jezik i umjetnost. U promociji će učestvovati Dževad Karahasan, Nela Savković-Vukčević, Milena Ivanović-Dubljević, Jovan Nikolaidis i Vladimir Vojinović.

Drugi dan sajma zatvoriće u 20 časova Adnan Čirgić, Nela Savković-Vukčević i Sanja Orlandić, koji će govoriti o „Pjesmarici“ Nikole Burovića. Burović je višestruko zanimljiva ličnost peraške istorije druge polovine 17. i prve polovine 18. vijeka.

Portal Analitika