Politika

Marković: Dijalog o preporukama OEBS-a

Premijer Duško Marković kazao je da vlast i opozicija u parlamentu treba da razgovaraju o preporukama OEBS-a, što ne znači, kako je kazao, da opozicija treba i da prekine bojkot parlamenta.
Marković: Dijalog o preporukama OEBS-a
Portal AnalitikaIzvor

Prijedlog

Gostujući u emisiji „Odgovoran odgovor“ na Radiju Crne Gore, Marković je najavio da će DPS uskoro izaći s prijedlogom u pravcu dijaloga. Opozicija je, kako je rekao, razočarana rezultatima izbora; krenuli su u bojkot i na taj na- čin izazvali političku krizu. - To jednostavno ne smije biti tolerisano, ne može to biti politička i pravna praksa. To znači da bilo koji politički subjekt nezadovoljan izborima može pribjeći bojkotu, a to znači da idemo u nove izbore i u beskonačnost - rekao je Marković.

Premijer je rekao da niko nema pravo da dezavuiše i ponižava institucije sistema.

- Zato nijesmo saglasni da se o ovom pitanju razgovara van parlamenta, mi smo za to da se razgovara u parlamentu, da u parlamentu razgovaramo o preporukama OEBS-a. To ne znači da opozicija treba da prekine bojkot rada parlamenta - kazao je Marković.

Ponovio je da je ucjena zahtjev opozicije da se prvo odredi datum izbora pa da se krene u razgovore.

- Na tom uslovu nema razgovora s opozicijom van parlamenta. DPS će ubrzo izaći s prijedlogom u pravcu dijaloga, vezano za ispunjavanje preporuka OEBS. Nema ucjena, samo dijalog u okviru institucija. Ponuda po principu „uzmi ili ostavi“ nije za DPS - rekao je Marković.

Kad je riječ o DF-u, Marković je rekao da oni imaju političku platformu kako da sruše vlast.

- Vidjećemo kako će to izgledati u budućnosti. Poziv na proteste je legitimna politička akcija. Ako do toga dođe, mi smo za to da budu mirni, da ne ugrožavaju druge gra- đane koji ne podržavaju proteste. Bojim se da opozicija u cjelini nije sposobna da definiše jedinstven nastup - rekao je Marković.

Reforme

Premijer je rekao da je zadovoljan kvalitetom reformi koje se sprovode u pravosuđu. Komentarišući ocjene kosovskog ministra vanjskih poslova Bedžeta Pacolija da nema uslova za demarkaciju granice Crne Gore i Kosova, Marković je rekao da je to pitanje za našu zemlju završeno.

- Pitanje ratifikacije sporazuma o granici je u nadležnosti kosovskih vlasti, očekujemo da se prema tome odnose odgovorno i ažurno. Razumijemo prilike na Kosovu - rekao je Marković, uz poruku da je zvanična Podgorica uradila što je do nje.

Hrvatski zakon o braniteljima, u kojem se pominje da je Crna Gora bila agresor na tu zemlju, za Markovića nije sporan.

- Nijesmo dobili notu ili zahtjev kad je u pitanju Crna Gora, to su unutrašnje stvari Hrvatske -kazao je Marković, navodeći da tome ne bi pridavao veliku važnost.

(Pobjeda)

Portal Analitika