Društvo

Uspostavljena saradnja ZZZ i Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima

Zavod za zapošljavanje i vladina Kancelarija za bbrbu protiv trgovine ljudima saradjivaće u pružanju podrške i zbrinjavanju zrtava trgovine ljudima. O medjusobnim relacijama dvije institucije i mogućnostima korišćenja servisa nacionalne službe zapošljavanja razgovarali su danas direktor ZZZ Suljo Mustafić i rukovodilac Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama.
Uspostavljena saradnja ZZZ i Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima
Portal AnalitikaIzvor

-Uspostavljanje saradnje sa Zavodom, za Kancelariju je od velikog značaja iz razloga sprovodjenja reintegracionih programa, kako bi te osobe stekle neki vid znanja, obuke i zaposlili se. Težište aktivnosti u zaštiti žrtava do sada je bilo usmjereno samo ka policiji, što nije dovoljno. Neophodna je saradnja institucija sistema - istakao je Ulama.

Od 2004. godine u Crnoj Gori registrovano je 35 slučajeva trgovine ljudima. Uz drogu i oružje, sa tendencijom rasta, trgovina ljudima prijeti da postane sam vrh problema u svijetu. Iako ova pojava nije izvorno vezana za našu zemlju, čak 67 odsto trgovine ljudima odnosi se na države članice EU. Žrtve dolaze iz ratom zahvaćenih područja, nestedjenih i siromašnih država.

Ulama je naveo da Crnu Goru opterećuje prosjačenje djece i sklapanje prijevremenih brakova, karakterističnih za populaciju Roma.

Crna Gora, kao zemlja tranzita, potpisala je bilateralne sporazume sa Kosovom, Albanijom, Makedonijom, Srbijom, državama iz kojih je najviše potencijalnih žrtava trgovine ljudima..

-Pored edukacije, prevencije i krivičnog gonjenja, Kancelarija je prva prepoznala potrebu partnerskog djelovanja, pa je još 2009. godine potpisala Sporazum o saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore - podsjeća Ulama.

Direktor Mustafić iskazao je spremnost da Zavod bude dio mreže institucija za reintegraciju žrtava nasilja. Povoljan je trenutak za ozvaničenje obaveza dvije institucije, jer je u toku priprema novog zakona o zapošljavanju.

-Korisnici lepeze usluga Zavoda moraju biti vidljivi u zakonu. Pošto se Zavod bavi teže zaposlivim licima, žrtve nasilja već smo prepoznali, u nacrtu novog propisa, kao posebno osjetljivu kategoriju - objasnio je čelnik Zavoda.

-Kancelarija sa inicijativom mora ići prema Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Ministarstvu unutrašnjih poslova da bi se žrtvama trgovine ljudima našlo mjesto u zakonu, obzirom da nijesu državljani Crne Gore - poručio je Mustafić..

 

Portal Analitika