Društvo

FDU: Podrška rektorki Vojvodić

Fakultet dramskih umjetnosti uputio je saopštenje za javnost koje objavljujemo integralno.
FDU: Podrška rektorki Vojvodić
Portal AnalitikaIzvor

“Kao nastavnici/e i saradnici/e Fakulteta dramskih umjetnosti smatramo akademskom, građanskom i moralnom dužnošću da, povodom Odluke Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore o razrješenju rektorke Univerziteta Crne Gore, istaknemo, te akademskoj javnosti saopštimo:

STAV

PODRŽAVAMO prof. Radmilu Vojvodić, rektorku Univerziteta Crne Gore, u istrajnom nastojanju da očuva akademski integritet i autonomiju UCG.

Kao bliski saradnici/e i neposredne kolege/inice prof. Vojvodić, svjedočimo njenu dugogodišnju predanost Univerzitetu Crne Gore i posvećenost radikalnim promjenama u cilju unapređenja visokog obrazovanja, u skladu sa nadležnostima Rektora, zakonom i ostalim normativnim aktima. Sveobuhvatna reforma, integracija i internacionalizacija Univerziteta – jasne su i mjerljive aktivnosti koje najbolje govore o rezultatima rektorke u njenom prvom mandatu.

POZIVAMO članove i članice Senata Univerziteta Crne Gore da sačuvaju dostojanstvo akademske profesije u Crnoj Gori i ostanu pri zaključku kojim je ovo najviše akademsko tijelo UCG obavezalo rektorku Vojvodić da bude istrajna u stavu koji joj se spočitava kao navodni razlog za razrješenje prije isteka mandata.

Podsjećamo da je Senat Univerziteta Crne Gore na sjednicama održanim 2. juna, 12. i 24.jula 2017. godine usvojio stavove i zaključke sa istom porukom – „na akreditovani studijski program Visoka medicinska škola studenti mogu biti upisani jedino na Medicinskom fakultetu u Podgorici“ što je profesionalno i moralno obavezalo rektorku Vojvodić da djeluje isključivo na tom fonu, bez kompromisa koji, na bilo koji način, ugrožavaju evropski kredibilnu diplomu. Čudi nas da kritička oštrica spram bilo koga, u demokratskom društvu, smije biti formalno-pravni razlog odluke o razrješenju – zbog čega, zabrinuti za smjer kojim kreće Univerzitet Crne Gore, POZIVAMO i Upravni odbor da poništisvoju odluku, kao što je to činio i nekoliko puta dosada.

VJERUJEMO da je Univerzitet Crne Gore mjesto gdje treba da počivaju univerzalni principi akademskog integriteta, dostojanstva i dijaloga.

U tom smislu, želimo i da vjerujemo da će standard kvaliteta visokog obrazovanja biti prioritet svih aktera/kiovog spora, bez obzira na mišljenje lobi grupa ili (političkih) centara moći,” navodi se u saopštenju FDU, uz priložene potpise predavača.

Nastavnici/e, saradnici/e, predavači na Fakultetu dramskih umjetnosti UCG:

Redovni profesor Angelina Atlagić

Redovni profesor Larisa Dašić-Simović

Redovni profesor dr Siniša Jelušić

Redovni profesor Branislav Mićunović

Redovni profesor Stevan Koprivica

Redovni profesor Srđan Koljević

Redovni profesor Ferid Karajica

Vanredni profesor Sanja Garić

Vanredni profesor mr Janko Ljumović

Vanredni profesor dr Zoran Koprivica

Vanredni profesor Marija Perović

Vanredni profesor mr Sehad Čekić

Vanredni profesor Petar Pejaković

Docent Dubravka Drakić

Docent dr Vuk Vuković

Docent dr Edin Jašarović

Docent mr Relja Eraković

Docent mr Mirjana Živković Kurdadze

Docent mr Dragutin -Draško Đurović

Docent mr Branko Ilić

Dr Danijela Rakočević - Medojević

Vladimir Perović

Ivan Zirojević

Sandra Vujović

Dušan Vuleković

Jelena Filipović

Mr Jelena Mišeljić

Mr Bojana Mijović

Mr Jovana Bojović

Mr Boban Batrićević

Anđelija Rondović

Danijela Radovanović

Julija Milačić

 

Portal Analitika