Abiznis

MBA: Podstaći gradnju energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora

Montenegro Biznis Alijansa (MBA) već duži vremenski period nastoji da svojim aktivnostima podrži i podstakne masovniju izgradnju mikro, mini i malih elektrana iz obnovljivih izvora energije.
MBA: Podstaći gradnju energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora
Portal AnalitikaIzvor

-Poseban akcenat smo dali na izgradnju mikro hidroelektrana u sjevernom dijelu naše države, jer za tako nešto itekako ima uslova.  Do sada je izgrađen manji broj elektrana ove snage, ali njihova masovnija izgradnja još nije započela. Iskustva sa terena govore da lokacija za izgradnju mikro hidroelektrana ima dovoljno da bi mogle značajno da pomognu razvoj porodičnog biznisa na ruralnom području naše države. Sigurni smo da bi ovakav projekat, koji bi podrazumijevao izgradnju više stotina energetskih objekata ove snage, bio značajan podsticaj za sve one koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa- saopšteno je Portalu Analitika iz MBA. 

Ističu da je uloga države, a posebno opština, presudno važna za realizaciju ove ideje. 

-Zato pozivamo sve relevatne subjekte, sa oba nivoa, da se maksimalno pozabave ovim pitanjem, zbog njegovog značaja za razvoj biznisa na lokalnom nivou. U tom smislu, država bi trebalo da u budžetu predvidi sredstva za ovu namjenu i da kroz zakonsku regulativu podstakne opštine da se što intenzivnije pozabave ovim pitanjem, važnim za razvoj ukupne ekonomije. Opštine bi sa svoje strane takođe trebalo da u budžetima opredijele sredstva za podršku razvoju energetike na lokalnom nivou, da obave sve neophodne aktivnosti u cilju obezbjeđenja svih uslova za njihovu izgradnju, kroz izradu katastara vodotoka, odnosno definisanja lokacija gdje bi se mogle izgraditi mikro elektrane iz obnovljivih izvora energije, da imaju zaposlenog koji bi se bavio pitanjima energetike itd. Takođe, da se sa oba nivoa pokrenu aktivnosti o saradnji sa finansijskim institucijama u cilju stvaranja što povoljnijih uslova za kreditiranje njihove izgradnje- navedeno je u saopštenju. 

Podsjećajući da je sektor energetike jedan od onih na kojima počiva budući razvoj ekonomije, naglašavaju da je zadatak, prije svega države i opština, da se u punom kapacitetu okrenu njegovom razvoju, počevši od stvaranja uslova za masovniju izgradnju energetskih objekata najmanje snage iz obnovljivih izvora energije.

-Jer iz malog nastaje veliko, što je princip koji, prije svega male države treba da slijede ako žele brži razvoj i napredak, bez obzira o kojem sektoru se radi.  MBA ostaje otvorena za saradnju po ovim pitanjima, svjesna značaja ovih aktivnosti za razvoj biznisa, ne samo na lokalnom nivou- zaključuje se u saopštenju. 

 

Portal Analitika