Društvo

VOJVODIĆ o smjeni: Ovo je političko nasilje

- Ne radi se o nikakvom ličnom sukobu između mene i premijera Duška Markovića. Ovdje je riječ o političkom nasilju, o nepoštovanju nadležnosti jedne institucije čiji je Vlada osnivač - poručila je smijenjena rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmila Vojvodić.
VOJVODIĆ o smjeni: Ovo je političko nasilje
Portal AnalitikaIzvor

Ona je saopštila da njena smjena govori o kredibilitetu Upravnog odbora UCG-a, ministra (prosvjete), ali i premijera Markovića

- Politika determiniše razvoj naših institucija i to je ono sto je opasno. Poslušničko ponašanje studenata je poražavajuće – istakla je ona.

Vojvodić je navela da je spremila tužbu zbog njene, kako je rekla, nezakonite smjene.

- Na Upravnom odboru je najveća odgovornost za autonomiju UCG-a. Onog trenutka kada je krenulo političko nasilje preglasavanjem već donijetih odluka, krenula je kriza. Nastala je nova etapa u radu Upravnog odbora koji ne poštuje odluke Senata. Sve pravne činjenice su na mojoj strani – napominje smijenjena rektorka.

Ona kaže da su "komesarsko upravljanje i gaženje principa naša realnost".

- Zašto senatori juče nisu sjedjeli u onom sastavu u kojem su donosili sve odluke koje sam donosila? Od senatora imamo svjedočenje o pritiscima. Nepostojanje kvoruma (za sjednicu Senata) je prosto dirigovanje. Članovima Studentskog parlamenta poručujem da je bilo potrebno, ljudski, senatorski, akademski i etički da dođu i iznesu svoje argumente ako su se predomislili. Ko je dirigent? Upravni odbor, takav kakav je, vodi sada UCG. Nisam čula nijedan argument u kojem se navode činjenice. Takav Upravni odbor ne zaslužuje ni da nosi taj naziv – smatra Vojvodić.

Ona navodi da je sukob između nje, pojedinih partija i premijera Markovića isfabrikovan.

- Ne smatram da na koncu nije nastao sukob Vlade i UCG-a, ali on nije ličan. Željela sam da napravim ogradu od toga, da bih ukazala na političko nasilje Vlade. Ja sam nezakonito smijenjeni rektor, ali se neću baviti ponovnim zakazivanjem sjednice Senata, nego nezakonitom smjenom – ističe Vojvodić.

Živko Andrijašević je kazao da je smjena rektorke na osnovu instrukcije predsjednika Vlade neuobičajena za demokratske zemlje.

- Ovim je nanesena šteta UCG-u. Ne znam koja vlada i partija mogu profitirati od dovođenja UCG-a u ovakvo stanje – podvukao je on.

Smjena Vojvodić je, prema riječima Predraga Stanišića, “brutalna agresija na UCG”.

- Nemamo isti pogled sa Vladom na to šta je Univerzitet. UCG je doveden u najveću krizu do sada, činjenica da nemamo prorektora govori u prilog tome. Prije više od tri godine mi smo zatekli neorganizovanu institucijiu, riješili smo finansijske probleme, sistematizaciju radnih mjesta, reformu… Sve to je srušeno dubokim nerazumijevanjem da je ovo novi UCG. Ako želimo struku i nauku ne može se ovaj studijski program (Visoka medicinska škola) odvijati u Beranama. Vlada radi ono što misli da treba, ali mislim da ne zna šta radi – naveo je on.

Vladimir Pešić ističe da je smjena rektorke obavljena na nestatutaran način.

- Imamo pravi Univerzitet, a naš trud će biti proslijeđen komesarima, u pravom smislu riječi - ocijenio je on.

Zdravko Krivokapić iz Centra za doktorske studije smatra da je rektorski tim radio sve u skladu sa evropskim standardima.

- Ovdje su uspjeh ne može oprostiti. Po prvi put je uspostavljen sistem doktorskih studija – 17 novih studijskih programa na doktorskim studijama. Radilo se potpuno integrirano, ali izgleda da to nije dovoljno. Šta ce biti sa nama? Gdje je kultura kvaliteta? Studenti se vode principom poslušnost – naglašava Krivokapić.

Za dekana Filološkog fakulteta Dragana Bogojevića kriza na UCG-u se produbljuje.

- Ne pamtim da se nekome ko želi da nastavi ono sto je započeo ne dozvoljava da to uradi – naveo je on.

Za smjenu Vojvodić glasalo je 12 od 15 članova Upravnog odbora, a protiv su bili Vladimir Pešić, Tatjana Dlabač i Martin Ćalasan.

I.D.

Portal Analitika