Društvo

Crna Gora i Svjetska banka nastavljaju saradnju u obrazovanju

Crna Gora i Svjetska Banka nastavljaju saradnju u oblasti obrazovanja, a fokus budućih aktivnosti biće utvrđen u narednom periodu, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa šefom Kancelarije Svjetske banke u Crnoj Gori Emanuelom Salinasom.
Crna Gora i Svjetska banka nastavljaju saradnju u obrazovanju
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je bilo riječi o rezultatima projekta “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost” (HERIC), vrijednosti 12 miliona eura, koji se finansira iz kredita Svjetske banke i okviru kojeg će se planirane aktivnosti realizovati do kraja 2018. godine. Projekat zajednički realizuju Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke.

Kroz HERIC projekat sprovedene su aktivnosti koje su rezultirale  reformom finansiranja visokog obrazovanja, sveukupnim unapređenjem kvaliteta visokog obrazovanja, uspostavljanjem sistema praćenja karijere visokoškolaca, stipendiranjem izuzetnih studenata magistarskih studija upisanih na renomirane ustanove visokog obrazovanja u Evropi i šire, kao i unapređenjem infrastrukture studentskih domova. 

Imajući u vidu činjenicu da je stipendiranje izuzetnih studenata od velike važnosti, ali i da Crnu Goru očekuje niz aktivnosti koje su tematski vezane za HERIC, poput izrade Zakona o akademskom integritetu, formiranja Agencije za kontrolu i  obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, sagovornici su se  saglasili da je u najskorijem roku potrebno razgovarati  o mogućnosti za nastavak navedenog projekta.

Bilo je riječi i o oblastima koje su od posebnog značaja za razvoj Crne Gore i buduću saradnju sa Svjetskom bankom, poput usklađivanja obrazovnog sistema sa tržištem rada, unapređenja tzv. mekih vještina studenata, te primjeni nedavno usvojenih zakonskih rješenja.

Ministar Šehović istakao je da upravo reformske aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo prosvjete, poput ovogodišnjeg uvođenja dualnog obrazovanja u srednje stručne škole, promocija stručnog obrazovanja i uvođenje obavezne prakse na ustanove visokog obrazovanja, imaju za cilj stvaranje kadra potrebnog tržištu rada.

Ministar i  Salinas saglasili su se da je dosadašnja saradnja Crne Gore i Svjetske banke u obrazovanju bila veoma uspješna i da će se zajednički raditi na nastavku saradnje.

 

 

Portal Analitika