Politika

Marković: Iznijećemo predlog koji ide u pravcu dijaloga

Premijer Duško Marković ocijenio je, gostujući u emisiji ''Odgovoran odgovor'' Radija Crne Gore, da su zahtjevi opozicije neracionalni i nedemokratski.
Marković: Iznijećemo predlog koji ide u pravcu dijaloga
Portal AnalitikaIzvor

''DPS će uskoro iznijeti opoziciji prijedlog koji ide u pravcu dijaloga''- kazao je premijer.

Dodao je da su izbori održani 2016. bili fer, demokratski i slobodni, da su omogućili slobodno izjašnjavanje, a bili su, podsjeća i međunarodno priznati.

Opozicija je, kako je rekao, razočarana rezultatima izborima, i krenuli su u bojkot i na taj način izazvali političku krizu.

"To jednostavno ne smije biti tolerisano, ne može to biti politička i pravna praksa. To znači da bilo koji politički subjekt nezadovoljan izborima može pribjeći bojkotu, a to znači da idemo u nove izbore i u beskonačnost", rekao je Marković.

Premijer je kazao i da ne gleda prenos suđenja.

''Ne pratim prenos suđenja za pokušaj terorizma jer ujutro radim, ali reformama u pravosuđu sam zadovoljan''- kazao je Marković. 

0310markovic2

Marković je odgovorio i na pitanje o razgraničenju sa Kosovom.

''Sporazum o granici s Kosovom je zaključen i Crna Gora ga je ratifikovala. O granici pregovora više ne može biti''- jasno je poručio Marković.

U partiji nema sukoba zbog UCG

Premijer je komentarisao i spor Vlade i Univerziteta.

On je rekao da ne postoji ni najmanja potreba da se Vlada i premijer miješaju u autonomiju Univerziteta.

"To nam ne pripada. Ministar prosvjete došlo je sa predlogom da Vlada treba da donese odluke da VMŠ treba da ostane u Beranama. Mi smo to jednoglasno prihvatili. Ovo nije obračun predsjednika Vlade sa rektorom ili Univerzitetom. Predsjednik Vlade samo mora da stoji iza odluke Vlade", rekao je Marković.

Tvrdi da ovo pitanje nije tema za DPS.

0310markovic3

"U DPS-u nema nikakvih sukoba u vezi toga. DPS nema nikakve nadležnosti da se involvira u odnosu na ovo pitanje. Ovo je pitanje Vlade i Univerziteta. Vidjećemo kako će se to završiti", rekao je on.

Podsjeća da je do sada u univerzitetski centar u Berana uloženo pet miliona eura.

"Ovo nije pitanje za DPS. DPS nema potrebu da se involvira prema vladi u odnosu na ovo pitanje. Nijedna druga partija. Ovo je pitanje Vlade i UCG. Nije mi prijatno zbog ovoga, nijesam želio ovakav rasplet, ali nijesmo imali izbora", poručio je Marković, napominjući da oko ovog pitanja nema sukoba u DPS-u.

Kako je zaključio, nije htio ovakav rasplet.

"Nije mi prijatno zbog ovoga, ali jednostavno nije bilo drugog izbora", tvrdi Marković.

Prostor devastiran, puno je divlje gradnje

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom i granici na moru s tom zemljom, premijer je rekao da imamo veoma dobre međudržavne odnose.

"Hrvatska nas je snažno podržavala na NATO putu, bili su jedan od najjačih promotera. Hrvatska nas podržava i na našem putu u Evropsku uniju, koristimo njihova iskustva. Nikad do sada nije bilo otvoreno nijedno pitanje o granici kao problemu, ili uslovi da saradnja bude na ovom nivou", rekao je Marković, uz podsjećanje da privremeni sporazum o granici s Hrvatskom funkcioniše bez problema.

0310markovic5

Hrvatski zakon o braniteljima, u kojem se pominje da je Crna Gora bila agresor na tu zemlju, za Markovića nije sporan.

"Nijesmo dobili notu ili zahtjev kad je u pitanju Crna Gora, to su unutrašnje stvari Hrvatske", kazao je Marković, navodeći da tome ne bi pridavao veliku važnost.

Komentarišući nedavno usvojeni Zakon o izgradnji i planiranju prostora, Marković je rekao da će se nakon primjene vidjeti je li zakon dobar ili ne.

Premijer smatra da nije potrebno mnogo objašnjavati da je prostor devastiran i da je mnogo divlje gradnje, sa kojom se ne možemo izboriti kroz stara zakonska rješenja.

"Ako se zakon pokaže neprimjenjivim, odgovornost će snositi vlada i ministar", rekao je Marković, uz poruku da je vlada fokusirana na državni interes.

Kad je riječ o ekonomskoj situaciji, kazao je da su posvećeni realizaciji planova fiskalne konsolidacije. Naplaćeno je preko 1,1 milijardi prihoda na dan 29. septembar, dok su budžetski troškovi ispod plana.

Premijer Marković je saopštio da su javne finansije stabilne, i da dobijamo kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu.

0310markovic4

Biće petlje Smokovac

"Znate koja je to poruka za investitore. Zaista odlični rezultati, takođe da kažem da po evidenciji ZZZCG i Monstata, raste i stopa zaposlenosti", rekao je Marković.

Cilj nam je, kaže Marković, da rast BDP-a ne padne ispod četiri odsto u ovoj godini, uz podsjećanje da je naš državni dug na naivou 2,4 milijarde eura.

"Vjerujem da ćemo krajem 2020. godine ući u budžetski suficit", rekao je Marković.

Na pitanje kada će građani osjetiti benefit ekonomskog rasta, Marković je odgovorio: "Ova vlada je u mandatu svega desetak mjeseci. Ovaj trend će biti dobar za bilo koga ko dođe poslije mene, pa makar to bilo sjutra. Svakog dana ću raditi da rast bude veći i da se naši resursi valorizuju na pravi način".

Premijer je rekao da vjeruje da će na kraju mandata ove vlade biti zamoljeni da nastave mandat, jer će rezultati biti vidljivi. Izgradnja autoputa, kako je rekao, ide bolje nego što je planirana dinamika. Kad je riječ o petlji Smokovac, Marković je rekao da će se raspraviti pitanje je li petlja sastavni dio ugovora ili ne.

"Da li će biti petlja Smokovac, biće i radićemo je. Postoje različita tumačenja da li iz ugovora proizilazi njihova obaveza da izgrade petlju. Sa CRBC imamo odličnu saradnju. Ako CRBC bude uporan da to nije nihova obaveza, postoji međunarodna komisija, arbitraža...", rekao je Marković.

Govoreći o drugom bloku Termoelektrane, Marković je rekao da se nije mnogo odmaklo u obezbjeđivanju sredstava za taj projekat. Napominje da vlada ne odustaje od valorizacije tog resursa.

Premijer je rekao da se aerodromi neće prodavati, ali da se moraju valorizovati.

"Vi znate da se naš turizam razvija snažno, imamo ambicije da ga podignemo na viši nivo. Ne možemo aerodrome konzervirati zato što to misli neka partija", rekao je Marković, najavljujući da će se o tome pričati u vladi transparentno.

Izvor: Radio Crne Gore/rtcg.me

Foto: gov.me

Portal Analitika