Društvo

Upravni odbor smijenio rektorku Vojvodić, na potezu Upravni sud

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore većinom glasova smijenio je rektorku Radmilu Vojvodić. Kao i u prvom glasanju, za smjenu rektorke je glasalo 12 članova, a protiv je bilo tri. Kako sada stvari stoje, konačnu riječ o ovoj smjeni mogao bi da da Upravni sud.
Upravni odbor smijenio rektorku Vojvodić, na potezu Upravni sud
Portal AnalitikaIzvor

Kao i prilikom prvog glasanja protiv su bili članovi Vladimir Pešić, Tatjana Dlabač i Martin Ćalasan

Za vršioca dužnosti do izbora novog rektora, izabran je doskorašnji dekan Pomorskog fakulteta Danilo Nikolić.

Najavljena je i konferencija za medije rektorke Vojvodić. Nakon sjednice medijima se obratio član Upravnog odbora Vladimir Pešić.

On je kazao da je posrijedi klasično političko nasilje i istakao da mu je prijetio predsjednik UO Duško Bjelica.

''Ružne scene su bile na Upravnom odboru. Na kraju sam dobio i prijetnje od predsjednika Duška Bjelice da sam završio sa svojom karijerom u Upravnom odboru... Ali to je manje bitno od onoga što čeka Univerzitet sa ovakvim političkim komesarima", kazao je Pešić.

"Univerzitet je bio na dobrom putu koji je napredovao imao uspješne reforme. Neću da kažem što sve očekuje ovaj Univerzitet, ali definitivno ovakva budućnost sa komesarima i sa partijskim političkim činovnicima ne obećava nikakvu budućnost ni Univerzitetu, a najmanje studentima"- dodao je Pešić.

Rektorka je juče, pozivajući se na stav advokata i pravnika, dala tumačenje da se o vladinoj inicijativi za njenu smjenu najprije mora izjasniti Senat, čija je sjednica zakazana za petak.
Predsjednik UO UCG Duško Bjelica, međutim, tvrdi suprotno, odnosno da nema prepreke da oni glasaju o inicijativi koju su podnijeli vladini predstavnici u tom tijelu, a koja je već prihvaćena.
Vlada, kako je u petak saopštio i premijer Duško Marković smatra da rektorka nije poštovala njene odluke kada je u pitanju upis na Visoku medicinsku školu u Beranama.
Rektorka se u međuvremenu izjasnila na tu inicijativu, zapitavši gdje je to obavezna da poštuje Vladine odluke, po cijenu i kada su one pogrešne. Ona tvrdi da je Vlada atakovala na autonomiju UCG.

Rektorka je do sada imala podršku Senata, a da li će i dalje tako biti vidjeće se u petak.

U prošli četvrtak, Upravni odbor je sa 12 glasova za a tri protiv, podržao Vladinu inicijativu za smjenu rektorke.
 

Portal Analitika