Društvo

Savjet RTCG razmatrao dopis ASK: Sumnja da je Ivan Mitrović u konfliktu interesa

Na konsultativnoj sjednici Savjeta Radio Televizije Crne Gore, koja je juče trajala skoro pet sati, član tijela Ivan Mitrović obavijestio je kolege da su ga iz Agencije za sprečavanje korupcije pozvali na razgovor zbog sumnje da je u konfliktu interesa – nezvanično saznaje Pobjeda.
Savjet RTCG razmatrao dopis ASK: Sumnja da je Ivan Mitrović u konfliktu interesa
Portal AnalitikaIzvor

Prema informacijama Pobjede, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) će u narednih nekoliko dana proslijediti Administrativnom odboru Skupštine mišljenje o navodima iz više anonimnih prijava da su pojedini članovi Savjeta Javnog servisa, ali i Agencije za elektronske medije u konfliktu interesa.

Sudeći po jučerašnjoj konsultativnoj sjednici RTCG izvjesno je da se prijava odnosi na konflikt interesa Ivana Mitrovića, člana Savjeta RTCG.

 - On je obavijestio članove da su ga pozvali da 9. oktobra dođe u Agenciju za sprečavanje korupcije i kazao da se u dopisu ASK navodi podatak da je, prema navodima prijave, njegov sin zapošljen u RTCG za vrijeme njegovog mandata.

Mitrović nam je rekao da je njegov sin stvarno u to vrijeme počeo da radi, ali je naglasio da ta činjenica ne bi trebalo da izazove toliku pažnju - rekao je izvor Pobjede. Prema informacijama našeg lista, osim Mitrovića anonimne prijave su se odnosile i na člana Savjeta Gorana Đurovića, kao i člana savjeta Agencije za elektronske medije Darka Ivanovića.

 - Da li će se to ispostaviti tačnim, vidjećemo kad ASK da zvaničan odgovor na zahtjev Administrativnog odbora. U okviru nadležnosti ASK je i da pokrene postupak – kazao je izvor Pobjede.

Redakcija Pobjede je kontaktirala Ivana Mitrovića, člana Savjeta RTCG, ali on nije bio raspoložen za razgovor.

Na sjednici zatovorenoj za javnost bilo je, kako saznajemo, rasprave i o prigovoru koji je poslala Demokratska partija socijalista zbog izvještaja u Dnevniku 2 o verbalnom napadu Velizara Markovića, brata predsjednika Vlade Duška Markovića na novinara dnevnog lista „Dan“ Vladimira Otaševića. Naš izvor je rekao da su iz DPS istakli da je na ovaj način ugrožena privatnost Velizara Markovića, te da je vijest na Javnom servisu prenesena senzacionalistički i tendenciozno, bez poštovanja osnovnih profesionalnih kriterijuma.

- Sadržaj i kontekst priloga ukazuju na namjeru da se ovakvim izvještavanjem nanese politič- ka šteta DPS-u. Ovim podneskom ne sporimo pravo novinara da slobodno izrazi svoje viđenje niti pravo na slobodnu uređivačku politiku RTCG-a, kao što ne želimo da opravdamo bilo kakav eventualni napad na bilo koju osobu. Ali, skrećemo pažnju da niko, samim tim ni novinari, ne smije zaboraviti da su i njihova prava ograničena i pravima drugih osoba u društvu - navedeno je u prigovoru DPS-a u koji je Pobjeda imala uvid.

Pobjeda

Portal Analitika