Politika

DF: Sačekaćemo eventualne prijedloge od ostatka opozicije

Kako niko od ostatka opozicije nije odgovorio na naš zahtjev koji smo im direktno uputili, opredjeljujući se na ignorisanje predloga najjačeg opozicionog subjekta koji je osvojio 18 poslaničkih mandata na prošlim izborima, predsjedništvo DF je na današnjoj sjednici odlučilo da sačeka eventualne predloge od ostatka opozicije ka nama, navodi se u saopštenju DF-a dostavljenom Portalu Analitika.
DF: Sačekaćemo eventualne prijedloge od ostatka opozicije
Portal AnalitikaIzvor

Kao što je poznato, Demokratski front je prije mjesec dana ostatku opozicije ponudio platformu koja podrazumijeva- proteste koji bi, učvršćujući naše zajedničko akciono jedinstvo, doveli do toga da imamo zajedničkog opozicionog, nestranačkog kandidata na predsjedničkim izborima, jednu listu na svim predstojećim lokalnim izborima, kao i jedinstvenu poslaničku listu na vanrednim parlamentarnim izborima koji bi se održali u isto vrijeme sa predsjedničkim, dodaje se u saopštenju.

Iz DF-a napominju da je "nakon parlamentarnih izbora koji su održani u atmosferi medijski nametnutog državnog udara, opozicija, to jest 39 poslanika koji predstavljaju opoziciju, donijeli su nekoliko značajnih odluka od kojih je najvažnija bila ta da se izborimo za ponavljanje parlamentarnih izbora".

- Metod borbe oko koga smo se usaglasili je bio bojkot parlamenta, za koji smo pretpostavljali da će za nekoliko mjeseci, uz razumijevanje međunarodnih adresa, dovesti do odluke o ponavljanju parlamentarnih izbora. Nažalost, to se nije desilo, nego su EU i SAD snažno podržale vladu Duška Markovića i tražile od opozicije da se vrati u parlament i tamo se bori za svoje zahtjeve - kazali su iz DF-a.

U novonastaloj situaciji, kada se ispostavilo da međunarodna zajednica neće podržati opravdane prijedloge DF-a, i pored toga što je ostatak opozicije čvrsto vjerovao u tu podršku, iskristalisala su se u međuvremenu nekolika njihova stava:

- Prvi je bio predlog da se bojkotuju lokalni izbori u Nikšiću, koji je potekao od Demokrata CG Alekse Bečića, drugi da se bojkotuju izbori u Herceg Novom, koji je potekao od Demosa Miodraga Lekića, a nakon susreta sa predstavnicima međunarodne zajednice i direktiva koje su oni saopštili došao je i predlog SDP-a Ranka Krivokapića da mandatar samo pošalje poruku o mjestu i vremenu početka pregovora i oni će doći. I poslednji predlog je stigao od Demosa Miodraga Lekića da mandatar kaže datum održavanja izbora kako bi otpočeli razgovori. Predsjedništvo DF poziva ostatak opozicije, koji se iz nama nepoznatog razloga predstavlja i kao ,,građanska'', da se oni sastanu i Demokratskom frontu upute njihov zajednički predlog o konkretnoj akciji koja bi očuvala zajedništvo opozicije i jedinstven nastup 39 poslanika - saopštili su iz DF-a i dodali:

- Posebno je važno da nas upoznaju sa dosadašnjim stavovima koje su neki od nih iznijeli u javnost- da treba bojkotovati naredne lokalne izbore, jer bi to, po njihovom mišljenju, bio veliki pritisak na crnogorski režim u situaciji kada sami bojkot parlamenta nije dao očekivani rezultat. DF-u je od posebnog značaja da zna da li to podrazumijeva i bojkot predsjedničkih izbora, ako ne budu raspisani vanredni parlamentarni izbori. Demokratskom frontu je pripadalo pravo, na osnovu snage kojom raspolažemo, da prvi predložimo zajedničke aktivnosti opozicije i mi smo to učinili, a oni koji su ignorisali naš predlog, vjerujući da smo mi sujetni i da ćemo zbog toga prekinuti komunikaciju sa ostatkom opozicije, grdno su se prevarili.

- Mi dobro razumijemo odgovornost koju imamo pred građanima CG, glasačima opozicije, pa zato očekujemo da sada ostatak opozicije nama predloži svoju inicijativu i pojasni stavove vezane za bojkot predstojećih lokalnih izbora i odnos prema predsjedničkim izborima - zaključili su iz DF.
 

Portal Analitika