Društvo

Božo Šibalić novi Veliki majstor Velike lože Crne Gore

Crnogorski slobodni zidari proslavili deceniju postojanja zajedno sa gostima iz 15 masonskih loža iz regiona, Evrope i svijeta
Božo Šibalić novi Veliki majstor Velike lože Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Na svečanoj Skupštini Velike Lože Crne Gore (VLCG), održanoj 30. septembra u u Podgorici, čekić Velikog majstora preuzeo je Božo Šibalić i obilježena je decenija od unošenja svijetla u VLCG. 

“Cilj i misija naše organizacije slobodnih ljudi na dobrom glasu ostaju isti kao i do sad, a to je da, baveći se sobom i našom organizacijom, mi postanemo bolji ljudi, a svaka naša Loža, kao i naša Velika Loža, čvrste i stabilne institucije”, kazao je Šibalić u svome inauguralnom govoru, nakon polaganja zakletve.

Svečanoj Skupštini su prisustvovali Veliki majstori i predstavnici Velikih loža Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Rio De Žaneira (Brazil), Srbije, Turske, Španije, Rumunije, Italije, Austrije, Hrvatske, Njemačke, Pensilvanije (SAD), kao i Svjetske konferencije regularnih masonskih Velikih Loža. 

Radni dio redovne, 11-te po redu Skupštine VLCG, na kojoj je izabran novi Veliki majstor, održan je 19. jula ove godine. 

VLCG postoji od 12. maja 2007. godine, kada je na Cetinju, na tradicionalno simboličan način, u nju unesena svjetlost. Pod njenom zaštitom trenutno radi pet pomjesnih loža (“Montenegro”, “Zora”, “Luča Mikrokozma”, “Garibaldi” i “Evropa”), u kojima ima više od 120 članova na majstorskom, pomoćničkom i učeničkom stepenu. 

Prva masonska loža u Crnoj Gori (“Montenegro”) osnovana je u martu 1993. godine.

VLCG je jedina regularna slobodnozidarska organizacija u Crnoj Gori i kao takva je priznata od velikog broja regularnih slobodnozidarskih organizacija u Evropi i svijetu, kao i od Ujedinjene Velike Lože Engleske, koja se smatra majkom svih regularnih slobodnozidarskih organizacija.

Portal Analitika