Politika

Danko: Došao sam da izrazim divljenje i pružim podršku na putu ka EU

Slovačka zauzima posebno mjesto u novijoj istoriji Crne Gore, imajući u vidu kakvu su ulogu ova državai njeni zvaničnici imali u obnovi nezavisnosti Crne Gore, kao i svih godina koje su uslijedile. Utolikoje značajnija prva posjeta predsjednika parlamenta Slovačke Crnoj Gori od sticanja nezavisnosti 2006. godine – rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović povodom susreta sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Slovačke Republike Andrejem Dankom.
Danko: Došao sam da izrazim divljenje i pružim podršku na putu ka EU
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Brajović je zahvalio na kontinuiranoj političkoji ekspertskoj pomoćikoju Slovačka Crnoj Gori pruža u reformskim i integracionim procesima, kroz brojne programe i razvojne projekte.

Imajući u vidu da Crna Gora i Slovačka dijele članstvou NATO, a da naša zemlja teži članstvu u zajednici evropskih narodagdje Slovačka već pripada,  sagovornici su zaključili da zajedničke vrijednosti otvaraju mnogo prostora za unaprjeđenje saradnje u brojnim oblastima. Zaključeno je da je Nacionalni savjet po mnogo čemu kompatibilan Skupštini Crne Gore te parlamentarnu saradnju treba jačati na nivou parlamentarnih tijela i grupa prijateljstva, kao i kroz projekte jačanja administrativnih kapaciteta.U odnosima dviju zemalja treba intenzivirati započetu saradnju u mnogim oblastima poput obrazovanja, odbrane, turizma, a takođe treba raditi na povećanju obima robne razmjene – saglasni su predsjednici dva parlamenta.

Predsjednici parlamenata Crne Gore i Slovačke, po završetku sastanka dali su izjave za medije.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Slovačke srešće se i sa drugim najvišim zvaničnicima Crne Gore. Inače, u Slovačkoj vlada veliko interesovanje za ovu prvu parlamentarnu posjetu našoj zemlji, pa u Crnoj Gori borave predstavnici više slovačkih medija.

 

Portal Analitika