Društvo

Rasprava o smjeni rektorke bez prisustva predstavnika studenata

Studentski parlament kao krovna organizacija studenata Univerziteta Crne Gore svoj stav o inicijativi za razrješenje rektora iznio je nepojavljivanjem na današnjoj sjednici Senata, na kojoj je ovo pitanje bilo jedina tačka dnevnog reda. Time smo potvrdili ono što smo i najavili nakon pitanja medija kako će se Studentski parlament izjasniti o inicijativi koju su podnijeli predstavnici Vlade u Upravnom odboru UCG, a to je da ćemo svoj stav iznijeti na nivou nadležnih tijela, a ne u sredstvima informisanja, saopštili su predstavnici studenata u Senatu Univerziteta Crne Gore.
Rasprava o smjeni rektorke bez prisustva predstavnika studenata
Portal AnalitikaIzvor

"Razloga koji su nas opredijelili da ne prisustvujemo sjednici ima mnogo, a navešćemo samo neke od njih. Nakon što je na sjednici Upravnog odbora 18. avgusta, iznijela svoje mišljenje o prijedlogu Studentskog parlamenta u pogledu upisa na studijski program Visoka medicinska škola, koji smo dostavili tom tijelu kao kompromisno rješenje i uz dobijene garancije od Vlade Crne Gore, rektorka UCG prof. Radmila Vojvodić napustila je pomenutu sjednicu, pri tom izbjegavajući da čuje argumente predstavnika krovne organizacije studenata o pomenutom pitanju.  Prijedlog koji smo dostavili UO UCG bio je u interesu studenata pomenutog studijskog programa, rezultat je njihove inicijative i kao takav trebalo je da dobije podršku rektora UCG, a ne da bude negativno komentarisan, kao i predstavnici SPUCG koji su od strane rektora optuženi da ''rade u interesu vlasti''. Takođe, i u medijskim nastupima, od strane rektora UCG, stav Studentskog parlamenta UCG bio je predmet omalovažavanja, a naši predstavnici bez ikakvog osnova – na udaru neargumentovanih kritika- ističe se u saopštenju i dodaje da su netačni i navodi iz zvaničnog saopštenja sa sjednice Senata UCG održane 20. septembra da nije bilo primjedbi na prijedlog radne grupe u pogledu organizacije nastave na studijskom programu Visoka medicinska škola.

Naprotiv, predstavnici Studentskog parlamenta insistirali su da dobiju odgovore na pitanja odakle ovlašćenje radnoj grupi da pripremi pomenuti prijedlog, zašto je isti dostavljen rektoru 5. septembra, a na portalu Senata na kojem se nalaze materijali, dodat je 15-ak sati prije sjednice, kako se o tom prijedlogu mogu izjašnjavati članovi Senata, a da se o tome nije raspravljalo i nije donešena odluka od strana Vijeća Medicinskog fakulteta i kako se od članova Senata očekuje da glasaju o pomenutom prijedlogu iako su imali minimalno vrijeme da se upoznaju sa onim što je u njemu sadržano. Ni poslije višečasovne diskusije, predstavnici Studentskog parlamenta nijesu dobili odgovore na pomenuta pitanja, koja su proceduralne, ali i suštinske prirode. O prijedlogu radne grupe nije se ni glasalo, ali je od strane predsjednika Senata, odnosno rektora UCG, javnost obmanuta da primjedbi na prijedlog radne grupe nije bilo, te da je isti usvojen na sjednici najvišeg akademskog tijela- naveli su predstavnici studenata u Senatu UCG.

Na nepojavljivanje predstavnika Studentskog parlamenta uticalo je, naglašvaju, i narušavanje autonomije naše organizacije od strane rektora koji je pokušao da u posljednjem trenutku, umjesto delegiranog i od strane Parlamenta ovlašćenog, odredi drugog predstavnika koji će 1. septembra, prisustovati potpisivanju dokumenta Magna Charta Univerzitatum u Pečuju.

-Zbog grubog kršenja Statuta UCG od strane rektora, Skupština Studentskog parlamenta koju čine predstavnici 19 fakulteta, na redovnom zasjedanju usvojila je zaključak da je potrebno spriječiti sve pokušaje uplitanja u djelatnost naše organizacije, uz jednoglasnu saglasnost da je neophodno sačuvati autonomnost studentskog organizovanja i djelovanja od potencijalnih uticaja kako uprave UCG, tako i drugih aktera- navodi se u saopštenju.

Stavovi i izjašnjenja Studentskog parlamenta kako na nivou nadležnih tijela, bili su dakle, predmet neopravdanih kritika rektora, na konkretna pitanja nijesu dobili odgovore, već saopštenje koje je trebalo da obmane javnost, a istupi rektora i medijska polemika umjesto akademske rasprave na nivou nadležnih tijela nanijeli su veliku štetu najstarijoj i vodećoj ustanovi visokog obrazovanja u našoj državi.

-Umjesto redovne komunikacije i diskusije sa rektorom o brojnim aktuelnim pitanjima, bili smo svjedoci pokušaja da se utiče na naš rad i u posljednjem trenutku mijenja delegirani predstavnik na važnom događaju. Ovo su samo neki od razloga i svi su se desili u posljednja dva mjeseca, a koji su nas opredijelili da nepojavljivanjem na sjednici iznesemo svoj stav o razrješenju rektora Univerziteta Crne Gore. Svako ko je bio ili će biti na poziciji rektora Univerziteta Crne Gore treba da zna da su studenti osnov njegovog postojanja, te da se rektor ne može izdići iznad studentskih prava, interesa i autonomije- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika