Društvo

NVO "Network for Animals" u posjeti Nikšiću

Međunarodna organizacija za zaštitu životinja Network for Animals(NFA) prošle nedjelje je po drugi put posjetila Crnu Goru, i to prvi put Nikšić, gdje su zajedno sa predstavnicima organizacija u Mreži za zaštitu pasa i mačaka obišli lokalno sklonište za napuštene pse u Bresticama i razgovarali sa predstavnicima Opštine Nikšić.
NVO "Network for Animals" u posjeti Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Network for Animals je pozdravila odredbu Zakona o zaštiti dobrobiti životinja koja propisuje da sve jedinice lokalne samouprave treba da osnuju skloništa za napuštene životinje. Nikšić ima veliki izazov pred sobom zbog veličine svoje teritorije, ali su iz ove organizacije poslali poruku da suveoma zainteresovani da podrže napore u pravcu poboljšanja dobrobiti pasa u saradnji sa nevladinim organizacijama i lokalnom vlašću.

Kao međunarodna nevladina organizacija, NFA podržava najbolju praksu koja uključuje postojanje no-kill skloništa, programe sterilizacije i povratak pasa na lokacije kada i gdje je to moguće. Ova metoda se pokazala najuspješnijom kada je u pitanju smanjenje i stabilizacija broja uličnih pasa. To je put kojim Crna Gora treba da ide i drago nam je što je potpredsjednik opštine Dragan Perović potvrdio da je nikšićko sklonište no-kill.

Sve to je od izuzetnog značaja za strane organizacije, među kojima je i NFA, koje u centar stavljaju dobrobit životinja i ne usmrćuju ih.

Na kraju posjete obje strane su istakle da se raduju dugoj i produktivnoj saradnji.

Portal Analitika