Svijet

Marsej: Teroristički napad, ubijene dvije osobe; osumnjičeni poznat od ranije vlastima

Dvije osobe ubijene su nožem na glavnoj železničkoj stanici u francuskom gradu Marseju, a policija je ubila jednog napadača.
Marsej: Teroristički napad, ubijene dvije osobe; osumnjičeni poznat od ranije vlastima
Portal AnalitikaIzvor

Prije nego što ga je policija ubila, napadač je uzviknuo "Alahu akbar!" ("Bog je veliki", na arapskom), navodi Dojče vele, koji se poziva na novinske agencije i francuske medije. 

Francuska policija je saopštila da je vjerovatno riječ o terorističkom napadu i upozorila građane da izbjegavaju oblast oko železničke stanice gdje je u toku policijska akcija. 

Kancelarija gradonačelnika Marseja saopštila je da bi "broj žrtava mogao da bude veći", pozivajući se na podatke bezbjednosnih snaga Sentinel, stvorenih poslije terorističkih napada 2015. godine. 

U Francuskoj već 21 mjesec traje vanredno stanje, koje bi trebalo da bude ukinuto kada se usvoji novi zakon da bi se, na predlog predsednika Emanuela Makrona, uvele trajne mere protiv terorizma.

Osumnjičeni za napad u Marseju poznat od ranije vlastima

Muškarac, koji je osumnjičen za današnji napad nožem na prolaznike u Marseju, poznat je od ranije vlastima, saopštio je izvor iz francuske policije. 

Pripadnici francuskih bezbjednosnih snaga “Santinel” upucali su i ubili osumnjičenog nakon što je napao nožem prolaznike na željezničkoj stanici Sen-Šarl u Marseju, usmrtivši dvije žene.

Francuski mediji prenose da su ubijene žene starosti 21 i 30 godina, a da napadač, čiji identitet nije objavljen, ima 30 godina. 

Francuski predsjednik Emanuel Makron izrazio je bijes zbog napada u Marseju na svom nalogu na Tviteru i pohvalio reakciju bezbjednosnih službi, uključujući vojnike Operacije Santinel.

“Pozdravljam vojnike Operacije Sentinel i policijske snage koje su reagovale izuzetno smireno i efikasno”, naveo je Makron na Tviteru.

Policijski izvori navode da je najvjerovatnije riječ o terorizmu i da je osumnjičeni napadač uzvikivao “Alahu akbar” tokom napada, izvedenog na glavnoj željezničkoj stanici u južnoj Francuskoj.

IZVOR: DW, B92

Portal Analitika