Politika

"Preletači": Promjena stranačkog dresa obmana i partije i birača

Fenomen partijskih „preletača“, koji nije zaobišao nijednu političku scenu pa ni crnogorsku, potvrđuje da je u politici dozvoljeno sve i da se najmanje razmišlja o političkoj korektnosti i biračima. Prelazak iz jedne partije u drugu, najčešće zarad sopstvenih interesa, izigravanje je i matične partije i biračke volje. Glasači biraju liste čiji su dio upravo oni koji mijenjaju stranačke „boje“, a na listama su zahvaljujući isključivo svojim partijama. „Preletačima“ nije strano ni da svojim glasom omoguće formiranje većine koja nije izabrana na izborima, što je, opet, obmana birača.
"Preletači": Promjena stranačkog dresa obmana i partije i birača
Portal AnalitikaIzvor

Kad odlaze odbori Sindrom partijskog „prelijetanja“ izražen je pogotovo nakon rascjepa stranaka, čega u Crnoj Gori zaista ne fali. Nije riječ samo o izdvojenim slučajevima: dešava se da iz jedne partije u drugu ne prelaze samo članovi, nego i čitavi odbori. Najsvježiji primjer je Danilovićeva struja Demosa koja je čak čitav odbor „prisvojila“, a od kojeg je kasnije formiran pokret Ujedinjena Crna Gora.

Političko ubjeđenje najčešće nije pravi motiv zbog kojeg se mijenja partijski dres. Više su to lični interesi i borba za političku egzistenciju. Gotovo po pravilu, u novoj stranci se dobija isti ili viši nivo. To se pogotovo vidjelo rascjepom SDP-a, kada su Krivokapića masovno ostavljali i prelazili kod Brajovića, zadržavajući na taj način političke funkcije.

Sukob liderskih ambicija i različite vizije djelovanja koalicije nijesu održali ni jedinstvo Demokratskog fronta, pa je Miodrag Lekić za sobom „povukao“ dio poslanika i članstva, koji su kasnije formirali Demos.

Rascjepom SNP-a ta partija ostala je bez značajnog dijela članstva. Predrag Bulatović i Milan Knežević iz SNP-a 2012. godine „odveli“ su dio članova, a novi „prelet“ desio se kada je nosilac liste SNP-a na izborima u Podgorici Aleksa Bečić formirao Demokratsku Crnu Goru.

Za njim su pošli i tadašnji poslanici, „stari“ kadar SNP-a, Velizar Kaluđerović i Neven Gošović.

Promjena dresova

Nekoliko puta partiju je mijenjao poslanik Zoran Miljanić. On je napustio Pozitivnu, pa prešao u Klub poslanika Demokratskog fronta, gdje se, opet, nije dugo zadržao, već je prešao u Demos. Ni manjinske stranke nijesu imune na „prelijetanje“, pa je Fatmir Đeka napustio DUA i formirao sa Forcom vlast u Ulcinju.

Najdraži je partijski „dres“ vladajućih stranaka. Predstavnici vlasti rijetko odlučuju da napuste vladajuću partiju, jer time bi morali napustiti i „fotelju“. Čak i kada se to desi, odluka je uzrokovana razočarenjem i neispunjenim očekivanjima, pa se ide u drugu strnku, za novim uhljebljenjem.

Demokratsku partiju socijalista napuštali su isključivo opštinski funkcioneri. Recimo, Đorđije Vušurović iz Cetinja, Zdenka Grbavčević iz Budve, Dragan Labudović iz Bara prešli su u  Građanski pokret URA.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika