Svijet

Katalonija:Pripreme za referendum koji Madrid hoće da spriječi

U Kataloniji će sjutra biti održan referendum o nezavisnosti te španske pokrajine, koji vlada u Madridu smatra nelegalnim.
Katalonija:Pripreme za referendum koji Madrid hoće da spriječi
Portal AnalitikaIzvor

Hiljade ljudi okupilo se danas u španskoj prestonici u znak podrške jedinstvu Španije, a pojedini demonstranti pozivali su na hapšenje lidera Katalonije Karlesa Pudždemona. 

Istovremeno Pudždemon je obećao da će se referendum o nezavisnosti Katalonije, bogate sjeveroistočne pokrajine u kojoj živi 7,5 miliona ljudi, održati iako je španski sud presudio da je on neustavan. 

Konzervativna vlada španskog premijera Marijana Rahoja, takođe, smatra referendum nelegalnim i obećala je da će učiniti sve što je u njenoj moći da ga spriječi, prenosi AFP. 

Madrid je, aktivirao sva pravna sredstva kojima raspolaže kako bi onemogućio glasanje pri čemu je policija zaplijenila milione glasačkih listića i drugi materijal koji je potreban za glasanje, dok su ključni članova tima koji organizuje referendum - uhapšeni.

Izborna komisija za nadgledanje glasanja je rasformirana, a hiljade policajaca je raspoređeno kako bi blokirali ulaz na birališta.

Katalonski list "Vangardija" javio je danas, pozivajući se na tvrdnje radija "RAD1", da je španska policija ušla i u telekomunikacioni i tehnološki centar katalonske vlada, ali policija i MUP nisu potvrdili racije, naveo je Rojters. 

S druge strane, katalonski zvaničnici poručuju da planiraju da održe referendum bez obzira na sve, a oni koji ih podržavaju "brane" biračka mjesta različitim aktivnostima. 

Katalonska policija dobila je naređenje da isprazni sve zgrade do nedjelje ujutru, policajcima je savjetovano da se suzdrže od korišćenja nasilja, a kako će oko 17 hiljada policajaca odgovoriti na tu naredbu vidi se kao ključ uspjeha ili propasti planiranog referenduma.

Prema rezultatima anketa, ogromna većina građana Katalonije je, uprkos dubokoj podijeljenosti oko nezavisnosti, željna da izađe na referendum i konačno riješi to pitanje.

Katalonija tvdi da u državni budžet, kao najbogatija provincija, uplacjuje deset milijardi EUR više nego što dobija od Madrida, dok Andaluzija, najsiromašnija oblast, dobija osam milijardi EUR više nego što uplacjuje. 

Demonstranti na prozorima, spaljena katalonska zastava

Demostranti koji se protive za sjutra zakazanom referendumu o nezavisnosti Katalonije od Španije tokom večerasnjeg protesta u Barseloni popeli su se na prozore sjedišta regionalnih gradskih vlasti, spalili katalonsku zastavu i pokušali da pocijepaju transparent na kojem na katalonskom piše "Više demokratije".

 

Agencije

 

Portal Analitika