Društvo

MP: O izručenju Sinđelića Hrvatskoj odlučuje Viši sud

Ministarstvo pravde reagovalo je danas na saopštenja Demokratskog fronta kako je Crnoj Gori i ministru Zoranu Pažinu upućena zamolnica za izručenje Saše Sinđelića u Hrvatsku, odbacujući ih kao „neosnovane i tendenciozne napade“. Ipak, navode da je ona zatražena, ali će o tome odlučivati Viši sud u Podgorici.
MP: O izručenju Sinđelića Hrvatskoj odlučuje Viši sud
Portal AnalitikaIzvor

Saopštenje Ministarstva pravde prenosimo integralno.

Neosnovani su i tendenciozni navodi koji su danas adresirani na Ministarstvo pravde Crne Gore i lično ministra pravde Zorana Pažina od strane određenih političkih subjekata u Crnoj Gori povodom činjenice da je Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uputilo molbu za izručenje Sinđelić Saše, svjedoka saradnika u postupku koji se pred crnogorskim pravosuđem vodi zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Tim povodom, imajući u vidu veliko interesovanje medija, a radi crnogorske i šire javnosti, Ministarstvo pravde obavještava da je od svih medijskih navoda na ovu temu tačno jedino to da je Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uputilo molbu za izručenje Sinđelić Saše od 1. juna 2017. godine, koju je Ministarstvo pravde Crne Gore, nakon što je potvrdilo njen prijem, u skladu sa propisanom procedurom proslijedilo Višem sudu u Podgorici, kao stvarno i mjesno nadležnom za odlučivanje o ispunjenosti pretpostavki za izručenje u konkretnom predmetu, o čemu je takođe obaviješteno Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske dopisom od 12. jula 2017. godine.

Napominjemo da Ministarstvo pravde ne objavljuje informacije o predmetima međunarodne pravne pomoći, osim na upit medija ili drugih subjekata. Navode da je „Ministarstvo pravde pokušalo da sakrije ovu činjenicu“ odbacujemo kao neosnovane, tim prije što do danas nijesmo primili niti jedan upit od medija ili drugih subjekata na temu molbe za izručenje Sinđelić Saše. Na takve neosnovane navode nadovezalo se isto takvo tumačenje postupanja Ministarstva pravde u ovom predmetu, koje odbacujemo kao tendenciozno, ali ne i iznenađujuće.

Podsjećamo, ministar Pažin je sredinom maja kazao kako Hrvatska, do tada, nije zatražila izručenje Saše Sinđelića.

Portal Analitika