Turizam

Mapirano 46 staza u NP "Biogradska gora", "Durmitor" i "Prokletije"

Turistička organizacija Žabljak predstavila je danas rezultate projekta „IT kao podrška razvoju avanturističkog turizma“ koji je podrazumijevao da članovi planinarskih udruženja i „outdoor“ klubova, biciklisti i ljubitelji prirode nauče više o korišćenju GPS uređaja i mobilnih telefona za lakšu orijentaciju na planini.
Mapirano 46 staza u NP "Biogradska gora", "Durmitor" i "Prokletije"
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno Portalu Analitika iz TO Žabljak, projekat su započeli u maju i od tada je oko 100 zainteresovanih koji se bave turizmom i različitim sportovima u prirodi usvojilo praksu GPS mapiranja.

- Oni su se edukovali da unose GPS podatke, uzimaju koordinate lokacija od značaja za turističku ponudu i prikupljaju fotografije planinarskih staza. Na taj način, mapirano je 46 popularnih planinarskih staza na području nacionalnih parkova „Biogradska gora“, „Durmitor“ i „Prokletije“. Svi podaci su dostupni na sajtovima klubova, turističkih agencija i organizacija, što će doprinijeti dodatnoj promociji aktivnog turizma - precizirali su.

Kao kuriozitet dodaju da je projektom bilo planirano mapiranje samo 20 staza, ali je entuzijazam polaznika prevazišao sva očekivanja organizatora.

- Potencijalni gosti koji biraju destinaciju za svoj odmor ili oni koji se već nalaze u Crnoj Gori, sada na jednostavan način mogu dobiti adekvatne i detaljne informacije putem interneta o stazama za planinarenje ili vožnju bicikla. Posebno su istaknute tačke na kojima planinari treba da obrate posebnu pažnju, čime je povećana bezbjednost na planinama - ističu iz TO Žabljak.

Portal Analitika