Svijet

Trampov ministar zdravstva podnio ostavku

Američki ministar zdravstva i socijalne zaštite Tom Prajs podnio je ostavku zbog umiješanosti u aferu privatnog korištenja čarterskih letova za obavljanje vladinih poslova, saopštila je Bijela kuća.
Trampov ministar zdravstva podnio ostavku
Portal AnalitikaIzvor

Doktor i političar koji je u Kongresu 12 godina predstavljao saveznu državu Džordžiju nije odstupio bez pokušaja da spasi poziciju u Bijeloj kući. Nakon izbijanja afere javno se izvinio i ispisao ček na 52.000 dolara kojim je želio pokriti dio troškova. No, bilo je jasno da je izgubio povjerenje Donalda Trampa.

Poznavaoci prilika u Vašingtonu kažu kako je afera bila samo povod smjene, i kako Prajs nije ispunio predsjednikova očekivanja oko opoziva i zamjene Obamakera. Kao iskusni zastupnik, Prajs je imao zadatak izgraditi most između republikanaca na Kapitol Hilu I Trampove Bijele kuće i osigurati glasove za promjenu zakona o zdravstvu. Taj zadatak nije ispunio.

Portal Politico, koji je otkrio aferu, nabrojao je najmanje 26 Prajsovih putovanja privatnim avionima od početka godine za koje je potrošeno više od 400.000 dolara. Na kraju, Prajs je putovao i privatnim avionom zakupljenim za 25.000 dolara, od Vašingtona do Filadelfije, iako postoji velik broj letova između ta dva gradova na istočnoj obali.

 

Portal Analitika