Društvo

Vojvodić: Optužbe su samo zaklon za političku egzekuciju

Nije tačno da kao rektorka nijesam izvršavala zadatake predviđene Zakonom i Statutom, niti sam prekoračila ovlašćenja, niti nanijela štetu Univerzitetu Crne Gore. Spor između Univerziteta i Vlade povodom upisa na Visoku medicinsku školu završen još 18. avgusta, sve nakon toga je lični obra- čun premijera Vlade Crne Gore, navela je rektorka Radmila Vojvodić u izjašnjenju na inicijativu o njenoj smjeni.
Vojvodić: Optužbe su samo zaklon za političku egzekuciju
Portal AnalitikaIzvor

Većina članova Upravnog odbora UCG prekjuče je podržala inicijativu predstavnika Vlade u ovom tijelu za razrješenje Vojvodić, a nakon čega su je, prije donošenja odluke, dostavili rektorki i Senatu na izjaš- njenje. Vojvodić je optužena da je prekoračila svoja ovlašćenja i da u dužem vremenskom periodu nije izvršavala zadatke predviđene Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UCG.

Terete je i da je postupila suprotno interesima osnivača Univerziteta, a jedan od razloga što su tražili njenu smjenu jeste i taj što nije poštovala odluke Vlade o sjedištu Visoke medicinske škole u Beranama.

Politički pamflet

- U inicijativi nema ni natruha prava, i koncepcijski i logički je nepovezana i neutemeljena. Radi se o političkom pamfletu, ispisanom perom makijavelističkog manira, gotovo karikaturalnog sadržaja za civilizacij u u ko j o j ž i v i m o i ka o institucija djelujemo – rekla je ona. Ozbiljnost kojom nastupaju potpisnici inicijative bila bi, dodaje Vojvodić, parodična da nije upadljivo da ih ,,u gaženju bazičnih vrijednosti institucije u kojoj upravljački participiraju vodi golem egzekutorski entuzijazam - što je više no zabrinjavajuće“.

Neutemeljene optužbe, kaže ona, samo su zaklon za političku egzekuciju koja se sprovodi kao lažna odbrana zakonitosti. Ova, dodaje, pravno i logički ,,evidentno površna, uz to i ostrašćeno diktirana inicijativa, sigurno nije zaštita integriteta institucije Univerziteta i zakonitosti rada, već je revanšistički gest nedostojan evropskih društvenih i demokratskih nazora“.

- UO UCG postao je politički instrument u, kako se objektivno ispostavlja, eliminaciji rektora Univerziteta zbog neslaganja sa stavom Vlade. Kako je spor između Univerziteta i Vlade povodom upisa na VMŠ završen još 18. avgusta, sve nakon toga je lični obračun premijera Vlade Crne Gore sa rektorkom – navela je Vojvodić u izjašnjenju.

Ona je istakla da inicijativa za njeno razrješenje proizilazi i iz očitog neznanja potpisnika - Vladinih predstavnika u Upravnom odboru UCG – o tome kakva je uloga i koje su nadležnosti upravljačkog tijela Univerziteta.

-Inicijativu za razrješenje rektora posmatram kao bizarnu političko-palanačku odmazdu za akademski uspjeh – rekla je ona. Lako su, kako je rekla, dokazivi pravni nonsensi iz ove inicijative, politička pozadina sporne odluke Vlade, kao i činjenice da je Vlada povrijedila autonomiju Univerziteta.

Zadovoljna

Vojvodić je u izjašnjenju napisala da optužbe o postojanju odgovornosti rektora za sprovođenje odluka Vlade od 1. juna i 6. jula ove godine o upisu 70 studenata na studijski program VMŠ u Beranama nemaju zakonskog utemeljenja. Raspisivanje konkursa za upis, pojašnjava ona, nije nadležnost rektora, već Upravnog odbora koji takvu odluku do 18. avgusta nije donio.

- Obreli smo se u „kompromisnom rješenju“ (nastava da se odvija u Beranama i Podgorici) kojim su se same od sebe anulirale odluke Vlade da studijski program VMŠ bezuslovno mora biti realizovan u Beranama. Ne razumijem za što me terete potpisnici inicijative? Za kompromisno rješenje Podgorica – Berane kojim su sami odlučioci u Upravnom odboru prećutno odustali od vlastite odluke – rekla je Vojvodić.

Studenti će, kaže ona, u Beranama pohađati teorijsku nastavu dva dana sedmično u zimskom semestru i jedan dan u ljetnjem. Na drugoj i trećoj godini studija, pojašnjava ona, nije moguće razdvajati teorijsku i praktičnu nastavu, te će studenti sa sjevera boraviti u Podgorici. - Na koncu se postavlja logično pitanje - ko je zakonito, a ko nezakonito postupao u slučaju VMŠ – rekla je Vojvodić.

Kao rektorka upravo je, izričita je ona, zadovoljna rješenjem problema nastalog ,,nezakonitom i političkom odlukom Vlade“. Sa punom pravnom i moralnom odgovornošću tvrdi da je kao rektorka radila sistematično i posvećeno, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i, poštujući statutarne obaveze, istrajno zastupala odluke Senata Univerziteta Crne Gore kao najvišeg akademskog tijela.

Rezultati

Uprkos inicijativi za razrješenje, Vojvodić, kako je dodala, hoće da vjeruje u trijumf akademskih vrijednosti. Kaže da su rezultati postignuti na UCG tokom njenog rukovođenja neosporni. Institucija je, napisala je, finansijski stabilna, strukturno inovirana i normativno zaokružena. Vjeruje i da će se, kako dodaje, njen višegodišnji rektorski rad na unapređenju Univerziteta, pa i programa Visoke medicinske škole, potvrditi kao uspješan, kako ,,pred onima koji ne razumiju obuhvat sprovedene reforme, tako i pred potpisnicima i inspiratorima inicijative za njeno razrješenje“.

- Bila smijenjena sa pozicije rektora ili ne, pokazaće se da sam svojim djelovanjem afirmisala misiju Univerziteta Crne Gore i njegovu poziciju u crnogorskom društvu, štitila integritet akademske zajednice i autonomiju Univerziteta – zaključila je ona u izjašnjenju.

Smjenu Vojvodić inicirali su članovi Vlade u Upravnom odboru Vladan Joković, Milanko Damjanović, Nataša Pešić, Mubera Kurpejović i Goran Jovetić. U ponedjeljak će se Senat izjasniti o ovom dokumentu.

Opet predložila iste kandidate za prorektore

Rektorka Vojvodić je ponovo imenovala četiri kandidata za obavljanje funkcije prorektora iako taj isti prijedlog nije usvojen na nedavnoj sjednici Upravnog odbora UCG. Ona je i ranije najavila da neće odustati od svog tima, jer ih za taj posao preporučuju dosadašnja nastavnička i naučno-istraživačka zalaganja. Za prorektore predložila je profesore Predraga Stanišića, Željka Jaćimovića, Sašu Milića i Natašu Kostić.

 

Marković: Veoma poštujem rektorku, ali oko državnog posla nema pogađanja

Premijer Duško Marković kazao je juče novinarima u Bijelom Polju kako su predstavnici Vlade u Upravnom odboru UCG pokrenuli inicijativu za smjenu rektorke, jer „nije poštovala i izvršavala odluke Vlade u vezi sa Visokom medicinskom školom u Beranama“. Komentarišući raniju izjavu Vojvodić da je premijer ne može ućutkati i ponižavati, Marković je rekao da ga čudi da mu je rektorka uputila takvu poruku, jer je poštuje. - Kao što znate, ja takvu poruku nijesam upućivao ni rektorki, ni bilo kome. Lično, veoma poštujem rektorku, ali ovo je državni posao. Kod državnog posla nema poga- đanja. U državnom poslu se moraju poštovati nadležnosti i izvršavati odluke - kazao je Marković. Premijer je odbacio spekulacije da Vlada želi da se miješa u nadležnosti Univerziteta i da ugrožava njegovu autonomiju. - Vlada želi snažan crnogorski univerzitet kako bi bio temelj našeg ukupnog sistema i doprinosio ključnom crnogorskom cilju, a to je razvoj crnogorskog društva i bolji život u njemu – rekao je on. Marković je istakao da su problemi nastali nakon što je Vlada odlučila da se sjedište Više medicinske škole ne izmješta iz Berana. - Ta odluka je zasnovana na nadležnostima Vlade a ne bilo kakvim uzetim nadležnostima. Te reakcije sam nekada razumio, ali su nekada bile i na ivici pristojnosti. Odluke Vlade se moraju poštovati– rekao je on. Marković je istakao da „sva priča i model studiranja na Višoj medicinskoj školi u Beranama nije u duhu onoga što je Vladina odluka“.

- Dakle, sada ostavljamo stvari Upravnom odboru, Senatu, rektoru. Ja nemam problem sa tim– rekao je on.

(Pobjeda)

Portal Analitika