Region

Prije 26 godina ubio se admiral Barović: Pucao u sebe ali ne na Dalmaciju

Na današnji dan prije 26 godina crnogorski admiral Vladimir Barović na Visu je izvršio samoubistvo, zbog napada JNA i crnogorskih rezervista na Hrvatsku. To je po njemu predstavljalo djelo koje je u potpunoj suprotnosti crnogorskoj časti.
Prije 26 godina ubio se admiral Barović: Pucao u sebe ali ne na Dalmaciju
Portal AnalitikaIzvor

Admiral Barović, koji je bio zapovjednik ratne mornarice za područje Istre, izvršio je 29. septembra 1991. godine samoubistvo nakon što je odbio naredbu da bombarduje primorske gradove u Hrvatskoj. Barović je u svom oproštajnom pismu, koje je napisano na Visu, gdje se tada nalazilo zapovjedno mjesto bivše Jugoslovenske ratne mornarice, naveo i razloge koji su ga naveli na taj čin.

Glavni razlog je nerazumna agresija JNA i crnogorskih rezervista na Hrvatsku koja, po mišljenju admirala Barovića, predstavlja djelo suprotno tradicionalnom crnogorskom poimanju časti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio, smatrao je admiral Barović, koji je sebi oduzeo život suočen s vlastitom nemoći u sprječavanju djelovanja JRM-a na razaranju hrvatskih gradova i zbog potpunog neslaganja s odlukama vrhovnog zapovjedništva bivše JNA.

Jedini metak na koji Crna Gora može biti ponosna

Barović se ubio u vrijeme kad je i onim najoptimističnijim bilo jasno da će rat biti nemoguće izbjeći. Barović je, poput mnogih drugih u to doba, mogao ići lakšim putem i slijepo izvršavati naredbe iz vrha JNA koja je u to doba već u potpunosti bila u službi Slobodana Miloševića.

Barović je krenuo težim putem, putem koji će ga prisiliti da si oduzme život, ali i da sačuva obraz. U vrijeme kad je dobar dio Crne Gore podržao politiku iz Beograda, a neki su joj se razarajući Dubrovnik i pridružili, Barović je pričao o časti koja mu ne dopušta da granatira ljude koji mu ništa nisu skrivili.

Sahranjen je u Herceg Novom, a u trenutku smrti imao je 52 godine.

“Jedini metak u ovom ratu ispaljen na koji Crna Gora može biti ponosna je onaj admirala Vladimira Barovića, komandanta JRM. Njegovo crnogorsko shvatanje časti nije mu dozvolilo da izda naređenje floti da bombarduje primorske gradove i naselja u Dalmaciji kad mu je to naređeno”, napisao je 1996. godine crnogorski književnik Momir M. Marković.

index.hr

Portal Analitika