Kultura

THIS IS US, S02E01: Mali emotivni buritosi

Rendalov razgovar sa Bet ostavlja nas još jednom da se davimo od suza na kauču i vičemo: „Dajte ovom čovjeku još jednog Emija!“
THIS IS US, S02E01: Mali emotivni buritosi
Portal AnalitikaIzvor

Prva sezona serije „This is Us“ markirala je ovaj TV šou kao jedan od onih koja će sigurno da vas natjera da zasuzite - više puta. Da ovo nije nikakvo pretjerivanje najbolje govori heshteg #ThisisUs na Tviteru pored kog obavezno stoji emotikon u obliku kutije maramica. Premijera druge sezone donijela nam je 40 emotivnih minuta koji jasno stavljaju do znanja da se porodica Pirson vratila sasvim spremna da ispuni očekivanja gledalaca. Pod očekivanjima se, naravno, podrazumijeva nemilosrdno slamanje još srca. 
Uoči emitovanja prve epizode Den Fogelman, jedan od kreatora serije, rekao je da će premijera otkriti jedan veliki komadić slagalice koji se odnosi na smrt Džeka Pirsona o kojoj znamo vrlo malo. Obećanje je ispunjeno.

Nesavršeni likovi

U posljednjem minutu epizode Rebeka, sa ostacima stvari njenog supruga, prolazi kolima pored kuće koja je uništena u požaru. Gotovo neprepoznatljivu kuću možete da prepoznate samo po malom crvenom sandučetu, dok gutate knedlu i pitate se – da li mi je gledanje ove serije zaista potrebno u životu?
Kako je došlo do požara, zašto Kejt osjeća da je odgovorna zbog toga, ko je crvenokosa koja tješi Rendala, kako je Kevin slomio nogu, da li je Džek nastavio da pije? To su samo neka od pitanja koja će vam proći kroz glavu tokom gledanja epizode. Ipak, iako su male misterije nesumnjivo važan dio ove serije, one definitivno nijesu glavni razlog zbog kog „This is Us“ drži pažnju. Ne možemo da se odlijepimo od malih ekrana zbog glavnih likova koji se konstantno razvijaju i pokazuju koliko su savršeno nesavršeni iz epizode u epizodu. 

02-bet-i-rendal

Povratak stvarnosti

Kejt su u prvoj sezoni definisale tri stvari: gojaznost, odnos sa Tobijem i neraskidiva veza sa bratom blizancem. U prvoj epizodi druge sezone ona jasno daje do znanja Tobiju i Kevinu kako umije da brine o sebi. Riječ je o veoma bitnom momentu za razvoj Kejtinog lika.  Kada je riječ o Kevinu, već na početku serije dobili smo utisak da je ovo najneozbiljniji član porodice Pirson. Sada ga gledamo kako uporno nastavlja da gradi glumačku karijeru i čak uspjeva da održi vezu na daljinu sa ženom koju je zavolio u djetinjstvu.  Rendalovi emotivni lomovi su priča za sebe. Opsjednut idejom da usvoji dijete nakon što je izgubio biološkog oca, gurnuo je suprugu Bet u nešto za šta ona možda još nije spremna. Međutim, prije nego što Rendalova opsesija počne da utiče na njihov savršeni brak, slijedi povratak u realnost. Rendal razgovara sa Bet i objašnjava joj kako imaju „savršeno nesavršen odnos“. I još jednom nas ostavlja da se davimo od suza na kauču i vičemo: „Dajte ovom čovjeku još jednog Emija!“

Negacija imena

Međutim, ništa ne može da se uporedi sa emocijama koje bude njihovi roditelji, Džek i Rebeka. Džek priznaje da je alkoholičar u momentu kada mu Rebeka traži da se vrati kući. Mogućnosti koje takva situacija daje za komplikovanje njihovog odnosa su gotovo beskonačne. Ali ne.
Džek prihvata odgovornost i priznaje, još jednom opravdavajući svoju reputaciju savršenog muža. Rebeka radi isto. Tjera ga da uđe u auto i ode kući s njom. „To nijesmo mi.“, kaže, čvrsto odbijajući da pusti Džeka da se sam bori sa svojim problemima. Rebekine riječi, negacija imena serije, definišu i ovaj par i čitav TV šou. Pokazuju da su zasnovani na odnosu koji je sagrađen na iskrenosti, povjerenju i želji da ujedini, a ne da razdvaja. I ostavljaju gledaoce ispred malih ekrana umotane u ćebencad, poput nekih malih emotivnih buritosa, da odbrojavaju dane do iduće epizode. Svi smo mi zapravo pomalo mazohisti, zar ne? 

Biljana MARTINIĆ

Portal Analitika