Svijet

“RUSI”: Rat između SAD i Sjeverne Koreje je stvarna mogućnost

Britanski institut za odbranu i sigurnost "RUSI" upozorio je u četvrtak da je "rat između SAD i Sjeverne Koreje sada stvarna mogućnost".
“RUSI”: Rat između SAD i Sjeverne Koreje je stvarna mogućnost
Portal AnalitikaIzvor

- Rat između Sjeverne Koreje i SAD vjerovatno bi rezultirao ubijanjem i ranjavanjem hiljada ljudi. Značio bi veliku invaziju na Sjevernu Koreju te borbu koja ne bi bila ni kratka ni precizna - stoji u izvještaju "RUSI-a". 

Prema toj analizi, a u slučaju  napada bilo koje od dviju država, Velika Britanija bi imala maksimalno nekoliko sati da odluči kako će odgovoriti.

Uznemirujući izvještaj napisao je direktor instituta Malkolm Čalmers (Malcolm Chalmers), koji je izjavio da bi rat mogla započeti bilo koja strana, ali vjerovatno je da bi Donald Tramp mogao odlučiti "riješiti problem prije, a ne kasnije".

- Uz ubrzani napredak sjevernokorejskog razvoja raketnog i nuklearnog programa znači da vrijeme nije na strani diplomatije - piše direktor RUSI-a. 

Upozorenja dolaze u trenutku najvećih napetosti između SAD i Sjeverne Koreje, nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova optužio SAD za objavu rata zbog Trampove izjave da "Kimov režim neće još dugo opstati".   

Bijela kuća je porekla da se radi o objavi rata, ali Tramp je kasnije izjavio da je spreman na "razornu vojnu akciju" protiv Sjeverne Koreje ako to bude potrebno.
 

Portal Analitika