Fudbal

Engleska poslastica

Šampion Čelzi i glavni kandidat za premijerligašku titulu Mančester siti igraće u subotu važan premijerligaški derbi.
Engleska poslastica
Portal AnalitikaIzvor

U slučaju poraza, jedan od dva tima suočio bi se sa ranim zaostatkom u borbi za titulu. Ipak, i londonski i mančesterski tim u posljednjim sedmicama demonstrirali su vrhunsku formu, kako na Ostrvu tako i u mečevima Lige šampiona.

Tako različiti po shvatanju i koncepciji fudbala, ovog vikenda biće u fokusu pažnje fudbalske Evrope. Interesantno, u oba duela prošle sezone pobijedili su Konteovi ,,plavci“, 2:1 na svom terenu i 3:1 u Mančesteru. Tako se trasirao put ka tituli. Siti je posljednji put slavio u Zapadnom Londonu, čak 3:0, u aprilu prošle godine. Kada su londonski dueli u pitanju, od februara 2010. godine taj trijumf je jedini za Siti.  U međuvremenu su viđena i dva remija - što je samo dokaz koliko su ovi dueli teški za predviđanje. Čelzi u ovom momentu djeluje za nijansu taktički zrelije i raznovrsnije, dok su za Siti problem povrede.

Roma je u posljednje tri utakmice protiv Milana uspjela da trijumfuje. Biće favorit na gostovanju na ,,San Siru“, jer ,,roso-neri“ su žestoko uzdrmani porazom od Sampdorije u prethodnom kolu. Zvuči nevjerovatno, ali od početka decenije samo dva puta Milan je uspio da pobijedi Romu na svom terenu, a samo jednom na gostovanju. U maju ove godine ,,vučica“ je bila ubjedljiva u Milanu 4:1, a ovo su mečevi u kojima se tradicionalno igra otvoreno, sa golovima na obje strane. Od poraza od Intera u uvodnom dijelu sezone Roma igra sve bolje, a mečevi u Ligi šampiona su joj prijali da poboljša formu do sada.

Uzdrman porazom od Čelzija na svom terenu u Ligi šampiona, Atletiko Madrid tražiće šansu za povratak na trijumfalne staze na gostovanju nezgodnom Leganesu. Valja očekivati opreznu igru i mali broj golova, vjerovatno i minimalan trijumf gostiju iz Madrida. Napadač Antoan Grizman u perfektnoj je formi kada je tim Dijega Simeonea u pitanju, ali sveukupno ekipa kuburi sa efikasnošću, kao što je bio slučaj i prethodne sezone. Leganes bolje i rasterećenije igra u gostima ove sezone u Primeri, a biće opisan u kontri, bez pritiska da mora napadati.

Gostovanje u Berlinu sjajna je prilika da se vidi kako je djelovala šok-terapija u Bajernu i neočekivana smjena trenera Anćelotija. Ranjeni šampion tražiće važne bodove, kiks bi značio zaostatak za rivalom Borusijom iz Dortmunda. Ipak, mala je vjerovatnoća da Herta može pružiti ozbiljan otpor Bajernu, koji sam sebi može biti najveći protivnik u bundesligaškom derbiju ovog kola.

Nakon kiksa protiv Anžera, Nica na Korzici igraće za nju jedan od najvažnijih mečeva sezone, derbi protiv Olimpika. Gosti iz Marseja igraju nekonstantno ove sezone, sa brojnim problemima u igri, posebno na sredini terena. Nica ima priliku da, kao protiv Monaka, ponovo briljira napadačkom igrom u derbiju. Trijumf domaćina je izvjestan, a ponuđena kvota odlična za nedjeljni derbi u Francuskoj. (arena)

Portal Analitika