Društvo

„Interakt“ podmladak Rotarija u Baru

Rotary klub Bar je u saradnji sa Srednom ekonomsko- ugostiteljskom školom u biblioteci ove škole organizovao prvu info sesija o Interakt klubu. Oko 40-ak barskih srednjoškolaca bilo je u prilici da od članova Rotarakt kluba iz Budve Marka Žinića i Teodore Gračanin,sazna što je zapravo Rotary organizacija i koji su pravci njenog djelovanja.
„Interakt“ podmladak Rotarija u Baru
Portal AnalitikaIzvor

Oni su učenicima predstavili neke akcije koje su realizovali u prethodnom periodu,kao što su humanitarna akcija Buy One More, humanitarni turnir u kuglanju, vikend u bioskopu sa djecom iz doma "Mladost" iz Bijele, posjeta i druženje sa štićenicima Doma starih u Petrovcu,edukativne akcije "Ne budi kvaran" i "Movember",zatim ekološke akcije čišćenja korita rijeke Grđevice i morskog dna,kao i karijerno savjetovanje sa budvanskim maturantima.

Poseban akcenat bio je stavljen na prezentaciju Rotary servisa-Interakt,koji okuplja mlade od 12 do 18 godina. Interakt ima više od 33.000 klubova u preko 200 država i postao je globalni fenomen sa skoro 340.000 članova. Klubovi svake godine moraju da imaju bar dva projekta koja pomažu zajednici. Interakt klubove podržavaju pojedinačni Rotari klubovi, savetuju ih i po potrebi koordiniraju njihovo djelovanje.

Član Rotary kluba Bar Srđan Grgić podijelio je sa učenicima svoje iskustvo vezano za Rotarakt,u koji je bio uključen kao student,a potom svoje angažovanje nastavio u Rotary klubu,najprije kao član,a prošle godine i kao predsjednik. On je ukazao na brojne prednosti pokretanja Interakt kluba u Baru,prvenstveno u pogledu osnaživanja aktivizma mladih i podsticanja humanističkih vrijednosti.

"Biti Rotarijanac je stvar prestiža i nešto što vam u životu može donijeti samo olakšice,vrijedna poznanstva i bogato iskustvo. U bilo kojem gradu da se zadesite vrata tamošnjeg Rotary kluba su vam uvijek otvorena", istakao je Grgić.

U ime učenika  Ekonomsko-ugostiteljske škole,prisutnima se obratila članica Učeničkog parlamenta Sara Borančić, koja je izdvojila neke od akcija realizovanih tokom prošle školske godine,a koje govore u prilog tome da se u ovoj školi podstiču humanost i univerzalne etičke vrijednosti, koje su neophodan preduslov za članstvo u Rotariju. Ona je podsjetila na radnu akciju prikupljanja novca za socijalno ugrožene porodice, akciju solidarnosti za pomoć liječenju dječaka Luke,posjetu odjeljenju djece sa posebnim potrebama škole "Jugoslavija",potom akciju obilježavanja Dana sreće,kao i nizhumanitarnih bazara.

-Podršku u svim ovim akcijama i ostalim nastojanjima da aktivno djeluju u lokalnoj zahednici učenici dobijaju od svih nastavnika,kao i od rukovodstva škole. Vjerujući u potencijale ovih mladih ljudi sasvim opravdano očekujemo da će Bar biti prvi grad na crnogorskoj Rotary mapi koji će dobiti svoj Interakt klub- saopšteno je iz barskog Rotary kluba.

Portal Analitika