Društvo

Savković: Opozicija da se izjasni hoće li nam se pridružiti u protestima

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece pozvale su danas opozicione lidere da saopšte da li će sa majkama da učestvuju u protestima.
Savković: Opozicija da se izjasni hoće li nam se pridružiti u protestima
Portal AnalitikaIzvor

Oko 400 majki troje i više djece zatvorile su danas saobraćaj na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i označile povratak na ulice i nastavak borbe, prenosi televizija Vijesti.

“Očekujemo i pozivamo javno sa ove bine sve opozicione lidere da sa javnim saopštenjima, preko medija kažu, da li su voljni da sjednu za sto da zajedno, u korist majki kažu da li hoće sa svojim članstvom da stanu ispred majki, da li hoće zajedno sa majkama da učestvuju u protestima da se konačno povrati život u Crnoj Gori i da li hoće da zajedno svi ovdje ispred Skupštine stanemo i kažemo neće moći” kazala je predstavnica majki, Željka Savković.

Vera Drinčić iz Nikšića kazala je da je nekada bila zdravstveni radnik.

“A sada sam pastirica sa 25 godina radnog staža. Brinem se da moje koze očuvaju zube, da zakoljem jariće, da ostavim loj, da namažem cipele koje sam kupila prije deset godina kada ste me ostavili bez posla”, rekla je ona.

Korisnica naknada Rajka Femić rekla je da su im narušili zdravlje, egzistenciju. “Umjesto da uživamo sa svojim penzijama u kući, da imamo šta da radimo, sa svojim porodicama provodimo vrijeme, mi moramo da vapimo za pravdom na ulici”.

Komitet Ujedinjenih nacija je izdao pravno obavezujuću poruku državi da formira Fond za podršku ženama koje su ostale bez naknada, ali i izvrši procjenu rizika od siromaštva.

“Komitet konstatuje sa zabrinutošću da su amandmani usvojeni bez ikakvih prethodnih procjena uticaja na rodnu ravnopravnost i da su ojačali tradicionalnu ulogu žena kao domaćica i majki, stvaranjem podsticaja da napuste formalno tržište rada, budući da je zakon obećao cjeloživotnu naknadu majkama”, rekla je Maja Raičević iz Centra za ženska prava.

Podršku su majkama dali Sindikat vojske, mještani park šume Zagorič, ali i predstavnici svih partija opozicije.

Majke su ponovile da će nastaviti sa protestima sve dok ime se ne vrate naknade.

(Mina)

Portal Analitika