Društvo

UMHCG: Zadovoljni zbog ukidanja odredbe zakona

Udruženje mladih s hendikepom (UMHCG) je zadovoljno zbog ukidanja odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, koja je propisivala da je "prilikom određivanja biračkih mjesta opštinska izboma komisija je dužna da vodi računa da olakša pristup biračkom mjestu licima sa invaliditetom", jer smatraju da takva pravna norma nema imperativni karakter, budući da je definisana kao neobavezujući pravni akt.
UMHCG: Zadovoljni zbog ukidanja odredbe zakona
Portal AnalitikaIzvor

"Kao dužnost se nameće `vođenje računa` koja je psihička i umna aktivnost i ne može se niti objektivno utvrditi, pa se samim tim ne može primijeniti ni sankcija ukoliko se takva radnja ne preduzme. To upravo znači da je zbog ovakvog definisanja norma u potpunosti neprimjenljiva, što se pokazalo i do sada u praksi", naglasili su iz Udruženja.

Kako su kazali, raduje ih što je Ustavni sud prepoznao nedostatak imperativnosti te norme i istakao potrebu definisanja obavezne pristupačnosti biračkih mjesta osobama s različitim vrstama invaliidteta.

"Posebno je ohrabrujuće što se ovo dešava u istoj godini kada je razmatran inicijalni izvještaj o sprovođenju Konvencije od strane Komiteta UN o pravima osoba s invaliditetom.  Ističemo žaljenje što za precizno definisanje u toku izmjena i dopuna Zakona 2013. i 2014. nijesu bili spremni poslanici crnogorske Skupštine, koja se, kao ni Vlada Crne Gore nijesu izjasnili u odnosu na inicijativu UMHCG, što se navodi i u Odluci Ustavnog suda", poručili su iz UMHCG.

Naglasili su da je ta Odluka Ustavnog suda veliko ohrabrenje i podsticaj osobama s invaliditetom i njihovim organizacijama da zahtjevaju pravdu od institucija sistema

"Ova Odluka ohrabruje UMHCG da u narednom periodu podnese inicijative za pokretanje postupka za ocjene ustavnosti odredaba koje uskraćuju i/ili ograničavaju biračko, ali i druga prava osoba s intelektualnim i mentalnim, odnosno psihosocijalnim invaliditetom.Takođe se nadamo da će ovaj postupak pred Ustavnim sudom motivisati ovu instituciju da i po sopstvenoj inicijativi pokrene postupke za ocjenu ustavnosti normi domaćih propisa koji krše prava osoba s invaliditetom", kazali su iz UMHCG.

Portal Analitika