Društvo

NP Durmitor: U subotu Dani evropske baštine

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore u partnerstvu sa Ministarstvom kulture obilježiće festival kulture „Dani evropske baštine“ u NP Durmitor, kanjon rijeke Tare - selo Đurđevića Tara, 30. septembra (subota) 2017. godine.
NP Durmitor: U subotu Dani evropske baštine
Portal AnalitikaIzvor

Za mjesto obilježavanja ovogodišnje proslave Dana evropske baštine izabran je NP Dumitor, odnosno basen rijeke Tare. Basen rijeke Tare je pod UNESCO zaštitom u okviru programa „Čovjek i biosfera“ (MAB) od 1977. godine, dok je NP Durmitor, na UNESCO-voj Listi svjetske baštine, kao prirodno i kulturno dobro izuzetne univerzalne vrijednosti, od 1980. godine. Na durmitorskom području se nalaze i arheološki lokaliteti Bare Žugića i Grčko groblje sa očuvanim stećcima koji su kao kulturno dobro pod zaštitom UNESCO-a od 2016. godine.

Dani evropske baštine kao dio velike evropske manifestacije kojom se nasljeđe promoviše kao zajednička baština evropskih naroda je prilika da se pokažu pozitivni primjeri održivog korišćenja i promocije rijetkih prirodnih i kulturnih vrijednosti. Na početku događaja, učesnike festivala pozdraviće Elvir Klica direktor JPNPCG i Tomo Pajović direktor NP Durmitor.

Glavni akter u ovogodišnjoj proslavi Dana evropske baštine je splavar Goran Leković, (Đurđevića Tara), jedan od rijetkih splavara na Tari, koji njeguje tradicionalnu vještinu izrade drvenog splava kojim se spušta niz rijeku Taru. Naš domaćin će za ovu priliku na licu mjesta izvesti demonstraciju izrade drvenog splava kojim će učesnike festivala spustiti niz kanjon rjeke Tare.

Programska cjelina proslave Dana evropske baštine, na temu „Priroda i kultura“ obuhvatiće aktivnosti kao što su splavarenje rijekom Tarom, upoznavanje sa istorijatom i značajem triftanja, preteče današnjeg splavarenja, i demonstraciju izrade drvenog splava na rijeci.

Crna Gora se desetu godinu zaredom uključuje u obilježavanje Dana evropske baštine, sa temom „Kulturna i prirodna baština: pejzaž mogućnosti“. U pomenutoj temi naglasak je stavljen na vrijednostima kulturne baštine čije se inspirativno polazište nalazi u prirodi.

Portal Analitika