Kultura

Režićev "Electric Counterpoint" zatvara 12. Međunarodni festival gitare u Nikšiću

Koncertom „Electric Counterpoint“ hrvatskog gitariste Mislava Režića večeras u Dvorcu kralja Nikole od 20 časova, biće zatvoren 12. Međunarodni festival gitare u Nikšiću.
Režićev "Electric Counterpoint" zatvara 12. Međunarodni festival gitare u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od vodećih hrvatskih gitarista, sa dugom međunarodnom karijerom kao solista, član kamernih sastava i predavač, izvodi muziku različitih stilova - od rane do savremene.

Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, magistrirao na holandskom Kraljevskom konzervatoriju u Hagu i na Visokoj muzičkoj školi u Mastrihtu. Dobitnik je niza nacionalnih i dvije internacionalnih nagrada na festivalima gitare u Holandiji. Predaje na međunarodnoj ljetnjoj muzičkoj školi u Kaštelima u Hrvatskoj.

Sarađivao je sa perkusionistima Pepom Garsijom i Dijegom Espinozom, čembalistkinjom Cvetankom Sozovskom, mecosopranom Tanjom Šimić, flautistima Antigonom Tsala i Gregorom Šulenburgom, violinistkinjom Laurom Vađon. Član je i jedan je od osnivača Ansambla „Machetes“. Nastupao je, pored ostalog, u Amsterdamu, Atini, Berlinu, Briselu, Kopenhagenu, Rimu, Zagrebu. Kompozitori Vlado Sunko i Nikoleta Čacopulu posvetili su mu svoja djela.

Njegov solistički nosač zvuka „Auburn“, posvećen savremenoj muzici za gitaru, izašao je početkom godine u izdanju kuće DNA. Stalni je saradnik kompanije Hannabach, koja je njegov sponzor.

K.J.

Portal Analitika