Društvo

Prezentovana studija “Političko oglašavanje i medijska kampanja tokom predizbornog perioda“

Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovala je prezentaciju studije “Političko oglašavanje i medijska kampanja tokom predizbornog perioda“, autora Davora Glavaša, hrvatskog novinara i medijskog eksperta.
Prezentovana studija “Političko oglašavanje i medijska kampanja tokom predizbornog perioda“
Portal AnalitikaIzvor

Uporedna studija “Političko oglašavanje i medijska kampanja tokom predizbornog perioda“ predstavlja rezultate rada, te bitne nalaze u okviru projekta koji je poručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Autor studije Davor Glavaš preporučuje „obaveznost“ kao značajnu kvalifikaciju koncepta nepristrasnosti, zapravo nefavorizovanje jedne strane nad drugom tokom predizbornog perioda. Uz to, naglašava se i obaveza izvještavanja na fer, uravnotežen i nepristrasan način koji treba da bude primjenjen i na javni servis i na privatne emitere.

Poseban osvrt podrazumjeva efikasnost pravila tišine kada su u pitanju rezultati anketa, a koja može biti upitna, s obzirom da javnost može saznati rezultate anketa ne samo iz medija kojima je zabranjeno da objavljuju rezultate, već drugim putem, kao što je pristup internetu ili iz međunarodnih izvještaja. U tom smislu, nacionalnim regulatorima u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj preporučuje se izmjena regulatornih i samo-regulatornih akata. Jer, suština je u prezentovanju rezultata ankete u dovoljnoj mjeri, a ne uskraćivanje javnosti od sadržaja rezultata koji su na nivou vijesti.

Prezentaciji su prisustvovali, uz autora studije Davora Glavaša,  programski menadžer misije OEBS-a u Crnoj Gori Samra Čampra, zamjenica direktora Agencije za elektronske medije Jadranka Vojvodić, te ambasador OEBS-a u Crnoj Gori Maris Davije.  

 

Ž.V.

Portal Analitika