Abiznis

CG Telekom se predstavio na Infofestu

Crnogorski Telekom se predstavio na XXIV Festivalu informatičkih dostignuća – Infofest, najavljujući novine koje kompanija nudi u različitim oblastima.
CG Telekom se predstavio na Infofestu
Portal AnalitikaIzvor

„Pametni gradovi“ i razvoj IoT rješenja predstavljeni su prvog dana Infofesta i izazvali su veliku pažnju prisutnih. Vuk Vukašinović, ekspert za razvoj softverskih proizvoda u Telekomu govorio je o: monitoringu kvaliteta vazduha i buke, pametnim parkinzima, pametnim klupama, rješenjima za odvoz otpada i sistemu pametnog navodjanjavanja, kao i IoT rješenjima koje kompanija može da ponudi crnogorskim gradovima. Pametna rješenja u boljoj organizaciji i funkcionalnosti gradova odnose se prije svega na povećanje kvaliteta života građana, ali i smanjenje troškova lokalnih samouprava. 

telekominfofestDrugog dana festivala predstavljen je uspješan primjer saradnje tri operatora i Agencije za elektronsku komunikaciju i poštansku djelatnost, u uspostavljanju inovativnog rješenja za registraciju korisnika. Riječ o elektronskoj registraciji pripejd korisnika u Crnoj Gori, koju je predstavila Milanka Đonović, ekspert u Sektoru za poslovne korisnike Crnogorskog Telekoma. Tim stručnjaka tri operatora radili su zajednički na razvoju rješenja koji je umnogome olakšao sam proces registracije iučinio ga transparentnijim, a posebno doprinio boljem korisničkom iskustvu.Aplikacija koja je razvijena je prva ove vrste u regionu, a takođe i jedna od prvih u Evropi. telekommrezaTrećeg dana festivala, Nikola Đukanović, eskpert za razvoj radio mreže u prezentaciji „Telekomova mreža po mjeri budućnosti“, istakao je značaj razvoja IoT rješenja i 5G mreže. Govoreći o mogućnostima i značaju ovih rješenja u našoj svakodnevnici, dao je primjer sistema za daljinsku kontrolu požara ili prevenciju saobraćajnih udesa. Razvoj mreže budućnosti vodi do transformacije i industrije i društva u cjelini, a 5G mreža vodi i do promjene samih životnih navika. Nedavno je Dojče Telekom ostvario prvu 5G konekciju uživo u svojoj komercijalnoj mreži u Berlinu, u Njemačkoj, čime je kompanija pokazala koliko je zaista u mogućnosti da pruži superiorno iskustvo svojim korisnicima.

Crnogorski Telekom je spreman za dolazeće trendove i već sada nudi brojna inovativna rješenja koja se nude i u evropskim centrima, a u periodu koji slijedi radiće dalje na razvoju mreže kako bi korisnicima ponudio najbolje servise i usluge.

Portal Analitika