Kultura

Njegoš je napisao crnogorsku Bibliju

“Njegoš je energija vremena i prostora, energija koja nas je i danas okupila ovdje, snagom, veličinom i intenzitetom pjesničke riječi, većom od pjesništva”, rekla je prof. dr Sonja Tomović Sundić, na književnom času u mojkovačkoj srednjoj školi „Vuksan Đukić“, koji je, povodom 170 godina od izlaska Gorskog vijenca organizovao mojkovački ogranak Matice crnogorske.
Njegoš je napisao crnogorsku Bibliju
Portal AnalitikaIzvor

“U jednoj ličnosti sabralo se toliko toga izuzetno velikog. Njegoš je poznat i prepoznat kao izuzetna pojava kod južnoslovenskih naroda. On predstavlja vrh našeg pjesništva, ali i mišljenja, vrh našeg jezika, u filozofsko-misaonom, teološkom smislu zaokruženu misao koja nas uzdiže do visoko razvijenih evropskih civilizacija. Možemo s pravom reći i često čuti da ono što je Gete za njemačku civilizaciju, što je Šekspir za Engleze, ono što su antički filozofi bili za svoj kraj, to je Njegoš za Crnu Goru i njenu kulturu. Njegov Gorski vijenac je neka vrsta biblije crnogorske tradicije, njenog postojanja i shvatanja svijeta”, rekla je Tomović-Šundić, iscrpno i nadahnuto govoreći o Njegoševom životu i djelu, prvenstveno pjesničkom.

Profesor književnosti i jezika, Zoran Minić „spustio je loptu na zemlju“ ističući da se od Njegoša pravi mit, a „svaki mit je opasan“. Njegoš je, po njegovom mišljenju, postao pravi i izuzetan kad je počeo pisati o svojoj zemlji i svom narodu.

On je svojatanja Njegoša kao najvećeg srpskog pisca i neka mišljenja da je pisao na srpskom jeziku ocijenio pogrešnim.

“Njegoš se ne može tako svojatati i prisvajati. On prvo pripada zemlji i narodu gdje je živio i stvarao, bez obzira što njegovo književno djelo predstavlja univerzalno, globalno blago. Što se tiče priča da je on pisao na srpskom narodnom jeziku, to apsolutno nije tačno”, kazao je Minić. On je dodao i da tvrdnje pojedinih „poznavalaca Njegoševog lika i djela“ da je on genocidni pisac nemaju veze sa istinom, nemaju istoijsko uporište.

Predsjednik mojkovačkog ogranka Matice crnogorske, književnik i književni kritičar, Borislav Jovanović, uz napomenu da je Njegoš uvijek aktuelan, posebno danas, „premjestio” ga je u naše vrijeme i naglasio da se postavlja pitanje kako danas čitati i đacima predavati Njegoša.

“Najviše ga je pogađao čin izdaje Crne Gore i olako pribjegavanje drugom vaganu, radi zamjene svog siromašnog sa tuđim, raskošnijim. Plahih i lakomiijeh Crnogoraca je bilo uvijek, kao što ih ima i danas. Zato je Njegoš, u svom Gorskom vijencu, na početku svoje kletve poslao opomenu: „U pamet se braćo Crnogorci…” rekao je pored ostalog Jovanović.

Pobjeda

Portal Analitika