Zabava

Preminuo osnivač Plejboja Hju Hefner

Hju Hefner, osnivač Plejboja (Playboy), preminuo je sinoć u 91. godini.
Preminuo osnivač Plejboja Hju Hefner
Portal AnalitikaIzvor

Hefner je preminuo u svom domu okružen najmilijima, saopštila je kompanija Plejboj. Bio je američki preduzetnik, najpoznatiji po tome što je 1953. godine osnovao 'lifestyle' časopis za muškarce - Plejboj.

Prvi broj poznat je po tome što je na naslovnici bila fotografija gole glumice Merilin Monro, a prodavao se za 50 centi i objavljen je bez datuma u slučaju da ne bi bilo drugog izdanja. Prvo izdanje se rasprodalo za nekoliko nedjelja.

Rođen je u Čikagu, a počeo je kao novinar u Esquireu. Bio je i glavni kreativni direktor kompanije Plejboj. Zahvaljujući uspjehu Plejboja, postao je milioner, a njegova neto vrijednost u vrijeme smrti procjenjuje se na više od 43 miliona dolara.

Hefner je bio i politički aktivista i filantrop koji je bio aktivan po nizu javnih pitanja. Bio je i veteran Drugog svjetskog rata.

Časopis Plejboj izlazi jednom mjesečno i donosi fotografije golih žena, kao i razne članke o modi, sportu, proizvodima i javnim ličnostima.

Za njega su svoje kratke priče pisali i poznati pisci poput Artura Klarka, Jana Fleminga, Vladimira Nabokova i Margaret Etvud, a za taj časopis radili su i mnogi poznati fotografi.

Osim glavnog časopisa u SAD, posebna nacionalna izdanja Plejboja izdaju se širom svijeta.

N1

Portal Analitika