Svijet

Putin: Uništavamo posljednje komade hemijskog oružja

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je uništenje posljednjih komada hemijskog oružja koje je Rusija naslijedila iz perioda Hladnog rata i istovremeno optužio SAD da odugovlače sa uništenjem svog hemijskog arsenala.
Putin: Uništavamo posljednje komade hemijskog oružja
Portal AnalitikaIzvor

"Posljednje rezerve hemijskog oružja u ruskom arsenalu biće danas uništene", rekao je Putin pozdravljajući "istorijski događaj" i "ogromni korak ka ravnopravnijem, sigurnijem svijetu".

Putin je držao videokonferenciju sa ljudima odgovornim za uništenje zaliha u selu Kizner, u regionu Volge.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), čiji su predstavnici prisutni u Kizneru, "čestitali" su Rusiji poslije Putinovog obraćanja.

Ruski lider nije propustio priliku da kritikuje SAD koje prema njegovim riječima, "na žalost ne čine dovoljno da ispune svoje obaveze" po pitanju hemijskog oružja.

"Oni su već tri puta odlagali datum uništavanja pod izgovorom manjka sredstava što je, iskreno, čudno ali dobro... Mi očekujemo da SAD, a i druge zemlje, ispune svoje obaveze po međunarodnim sporazumima", izjavio je Putin.

Rusija i SAD, koje su tokom Hladnog rata nagomilale ogromne količine hemijskog oružja, obavezale su se Konvencijom o zabrani hemijskog oružja iz 1997. da će uništiti svoje arsenale do aprila 2012, ali su kasnije navele da nije moguće da se cilj postigne u tom roku.

Rusija je najprije rok pomjerila do decembra 2015, a potom do 2020. SAD su kao rok za uništenje svojih zaliha hemijskog oružja postavile 2023. godinu.

"Ispunjenje programa uništenja ruskog hemijskog oružja je važna etapa u postizanju ciljeva Konvencije o hemijskom oružju", rekao je generalni direktor OPCW Ahmet Izimči.

Više od 200 zemalja je potpisalo konvenciju iz 1997. koja zabranjuje istraživanje, proizvodnju, skladištenje i upotrebu hemijskog oružja. Prema podacima OPCW, 96 odsto prijavljenog hemijskog oružja je uništeno pod nadzorom te organizacije.

Pitanje hemijskog oružja se vratilo na svjetsku scenu poslije optužbi sa zapada da je sirijska vlada koristila gas sarin prilikom bombardovanja sela Kan Šejkun kada je poginulo 87 ljudi.

Slične optužbe su protiv vlade Bašara el-Asada bile iznošene i 2014. i 2015. Sirija je Konvenciju potpisala 2013.

U Rusiji je ukupno uništeno 39.967 tona hemijskog oružja.

"Bilo je potrebno 20 godina, 316 milijardi rubalja (4,7 milijardi eura) i naporan rad desetina hiljada ljudi", navodi se u dokumentu Kremlja o uništenju posljednjih zaliha.

Da bi se oslobodila arsenala, Rusija je kreirala sedam centara za uništavanje širom Rusije koji su bili aktivni od 2005. Šest je zatvoreno 2015, a Kizner je ostao posljednji aktivan.

U Kizneru je uništen neurotoksin VX, smrtonosnija verzija sarina.

"Tokom obavljanja posla nismo imali nijednu vanrednu situaciju. Ne samo nesreće već ni kršenje bezbjednosnih protokola koji bi mogli da imaju posljedice" rekao je Putinov predstavnik za region Volge Mihail Babič.

Izvor: N1

Foto: Reuters/Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin

Portal Analitika