Društvo

Ministarka Pribilović posjetila opštine Kolašin i Mojkovac

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, sa saradnicima, boravila je danas u radnoj posjeti opštinama Kolašin i Mojkovac.
Ministarka Pribilović posjetila opštine Kolašin i Mojkovac
Portal AnalitikaIzvor

Teme razgovora bile su, između ostalog, i uloga jedinica lokalnih samouprava u procesu reforme javne uprave, novi Zakon o lokalnoj samoupravi, finansijska stabilnost opština, potencijalna saradnja pri realizaciji projekata iz oblasti E-uprave i ključni projekti opština. Sagovornici ministarke Pribilović su pohvalili predložena rješenja u nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi, ističući da ova zakonska rješenja doprinose unapređenju i poboljšanju funkcionisanja lokalne samouprave. Takođe, pohvaljena je saradnja Ministarstva javne uprave sa organima lokalne samouprave i saradnja sa Zajednicom opština tokom pripreme ovih zakonskih rješenja.

Tokom sastanka sa predsjednicom opštine Kolašin, Željkom Vuksanović, bilo je riječi o modalitetima za unapređenje saradnje između Vlade i opštine, sa fokusom na teme finansiranja i finansijsku održivosti opštine. Ministarka je istakla da vjeruje da će predložena zakonska rješenja iz nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi olakšati funkcionisanje opština, te normativno urediti službenički sistem na lokalnom nivou, sa posebnim fokusom na profesionalizaciju koja će zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva i obezbijediti razvoj lokalnih zajednica.

pribilovicsjever2Na sastanku sa predsjednikom opštine Mojkovac, Dejanom Medojevićem i njegovim saradnicima razgovarano je o aktuelnim projektima i naporima opštine na uspostavljanju stabilnih javnih finansija, kao i o jačanju saradnje sa Ministarstvom javne uprave i drugim državnim organima. Ministarka je pohvalila napore lokalne samouprave u pravcu realizacije strateških razvojnih projekata. Ona je kazala da ohrabruju rezultati u dijelu ispunjavanja razvojnih planova opštine. 

Tokom posjete Mojkovcu, ministarka je posjetila JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, te obišla nekadašnje jalovište, postojeće biciklističke i trim staze.

Na sastancima je bilo riječi i o drugim temama iz oblasti reforme javne uprave, posebno je potencirano jačanje saradnje u oblasti E-uprave, te ukazano na važnost uspostavljanja saradnje u oblasti digitalizacije elektronskih lokalnih servisa.

Posjeta opštinama Kolašin i Mojkovac realizuje se u okviru redovne komunikacije koje Ministarstvo javne uprave ostvaruje sa lokalnim samoupravama.

 

Portal Analitika