Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Fondacija "Petrović Njegoš" poklanja osnovcima i srednjoškolcima TV serijal "Dinastija Petrović Njegoš" (1696-1918)

Fondacija "Petrović Njegoš" poklanja osnovcima i srednjoškolcima TV serijal "Dinastija Petrović Njegoš" (1696-1918)

Fondacija “Petrović Njegoš” i Fondacija “Sveti Petar Cetinjski” poklanjaju TV Serijal “Dinastija Petrović Njegoš” (1696-1918) o osam epizoda 320 minuta snimljenog materijala svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, za prikazivanje u redovnoj, dopunskoj i dodatnoj nastavi.
Fondacija "Petrović Njegoš" poklanja osnovcima i srednjoškolcima TV serijal "Dinastija Petrović Njegoš" (1696-1918)
Portal AnalitikaIzvor

U vremenu koje obiluje problemima ekonomske i političke prirode, malo se pažnje poklanja projektima iz oblasti crnogorske nacionalne kulture. Sve do najnovijeg vremena, programi u našim školama, osnovnim i srednjim, nijesu predviđali časove na kojima bi se proučavalo viševjekovno vojevanje crnogorskog naroda za očuvanje jezgra crnogorske slobode, a nije bilo ni pomena o bitkama  koje su vođene da se “porobljena braća” od okupatorskih okova oslobode.         

Prije četiri godine Fondacija “Sveti Petar  Cetinjski”, u saradnji sa Televizijom Crne Gore, ostvarila je dragocjen projekat - serijal u osam epizoda o najznačajnim ličnostima koje su u XVIII  i XIX vijeku (i prve dvije decenije XX vijeka) predvodile državu Crnu Goru. TV-serijal ,,Dinastija Petrović Njegoš “ u osam epizoda po 40 minuta predstavlja najbolji audio-vizuelni vodič kroz novovjeku  crnogorsku istoriju.    

Malo je obrazovanih građana koji ne znaju što je za Crnu Goru, za njen opstanak predstavljala četvrta crnogorska dinastija Petrović-Njegoš,  njeni vjerski i državni poglavari: Mitropolit Danilo (1697-1735), rodonačelnik dinastije Petrović Njegoš,  koji je jačao i očuvao crnogorsku samobitnost u najtežim okolnostima u kojima se nalazila napola okupirana Crna Gora, Mitropolit  Sava (1735-1744) (1766-1781) koji je bio više duhovni nego svjetovni poglavar Crne Gore, Mitropolit Vasilije (1744-1766), pisac prve crnogorske  istoriografske knjige “Istorija o Crnoj Gori” (Moskva, 1754), Mitropolit Petar Prvi – Sveti Petar Cetinjski (1784-1830), Mitropolit Petar II Petrović Njegoš (1830-1651), autor slavnih spjevova  “Luča mikrokozma” (1845) i “Gorski vijenac” (1847),knjaz  Danilo Petrović Njegoš (1851-1860), knjaz i kralj Nikola I Petrović Njegoš (1860-1921), koji je na čelu Knjaževine i Kraljevine Crne Gore bio punih šezdeset godina.

Fondacija “Petrović-Njegoš”, oplemenjena institucija koju predvodi princ Nikola Petrović Njegoš,   i humanitarna Fondacija “Sveti Petar Cetinjski” -  riješile su da Serijal o slavnoj dinastiji Petrović-Njegoš poklone svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori. Ovaj značajni serijal rađen je  po scenariju prof. dr  Živka Andrijaševića,  u rediteljskom aranžmanu našeg poznatog  filmologa i televizijskog reditelja  Gojka Kastratovića. Istraživanje je pokazalo da je  “Dinastija Petrović Njegoš” bila svojevremeno najgledaniji ciklus emisija ove vrste.

U Serijalu se nalaze odgovarajuće mape, gravure, fotografije  i druga neohodna dokumentacija - iz vremena od preko 200 godina  crnogorske istorije. Tu je i impresivna prigodna muzika, te uzorna interpretacija    komentatorskog teksta; sve u skladu sa  propisanim pedagoškim zahtjevima. To  omogućuje da  naš podmladak dobije kompletniju predstavu  o dobu, događajima i vodećim ličnostima  slavne Dinastije Petrović-Njegoš.

Cijeneći edukativne vrijednosti Serijala i posebno  snimljenog vizuelnog materijala  za nastavu domovinske istorije, Ministarstvo prosvjete  i  Zavod za školstvo Crne Gore   su sredinom ove godine dali saglasnost da se TV-serijal “Dinastija Petrović Njegoš” (1697-1918) emituje u svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori. 

Dvije Fondacije, koje polažu mnogo pažnje na očuvanje crnogorske kulturno-istorijske   baštine, riješile su da same snose  neophodne  troškove i da primjerke  snimljenog  materijala poklone svim školama u Crnoj Gori.

Fondacija “Sveti Petar Cetinjski” i koproducenti projekta  pripremaju se za prevođenje serijala na strane jezike, kako bi se sa istorijskom prošlošću Crne Gore upoznali  strani turisti, kao  i porodice i potomci naših iseljenika na svim kontinentima.

Portal Analitika