Abiznis

Radulović: Sa Evropskim revizorskim sudom o nabavci medicinske opreme

Na konferenciji koja će biti održana sjutra u organizaciji DRI, u saradnji sa Evropskim revizorskim sudom i Nacionalnom kancelarijom za reviziju Švedske, biće predstavljeni rezultati projekta paralelne revizije uspjeha nabavke medicinske opreme koja je sprovedena u šest vrhovnih revizorskih institucija država kandidata EU - kazao je u intervjuu za Pobjedu senator DRI dr Branislav Radulović.
Radulović: Sa Evropskim revizorskim sudom o nabavci medicinske opreme
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetio je da je DRI utvrdila da se planiranje javnih nabavki medicinske opreme ne sprovodi na dovoljno uspješan način i dala 17 preporuka – šest Ministarstvu zdravlja, dvije Fondu za zdravstveno osiguranje i devet KBC-u, domovima zdravlja i opštim bolnicama.

Ovi subjekti revizije dužni su da DRI do 15. oktobra 2017. godine dostave plan aktivnosti za realizaciju preporuka koji sadrži mjere, nosioce aktivnosti i rokove, te da nas u roku od pola godine izvijeste o preduzetim radnjama – rekao je Radulović i dodao da je izvještaj dostavljen nadležnim odborima parlamenta, čiji će predstavnici učestvovati u radu konferencije sa ciljem jačanja kontrolne funkcije parlamenta, kao i predstavnici drugih institucija, NVO i medija.

POBJEDA: Koje nove izvještaje revizije uspjeha priprema DRI?

RADULOVIĆ: Radimo još tri revizije uspjeha. Sprovodimo reviziju obračuna i naplate koncesija za šume, upravljanja kapitalnim projektima - izgradnja i rekonstrukcija objekata u oblasti obrazovanja. Revizorski tim DRI angažovan je i na trećoj, vrlo zahtjevnoj reviziji čiji cilj je da utvrdi efikasnost naplate poreskog duga kod obveznika kod kojih je pokrenut stečaj ili likvidacija.

POBJEDA: Kada izvještaje ove tri revizije možemo očekivati?

RADULOVIĆ: Budući da se radi o složenim revizorskim postupcima i potrebi da se izvedu u skladu sa vrlo zahtjevim revizorskim standardima, rezultate i objavljivanje očekujemo krajem ove godine i u prvom kvartalu naredne.

POBJEDA: Koje revizije uspjeha ste završili u ovoj godini?

RADULOVIĆ: U ovoj godini DRI je već objavila reviziju uspjeha „Efikasnost unutrašnje revizije u javnom sektoru“ kao i reviziju „Energetska efikasnost u institucijama javnog sektora“ koja je takođe izvršena kao paralelna revizija sa Uredom za reviziju Hrvatske. Kako je revizija uspjeha kao tip revizije vrlo kompleksna, poseban značaj za DRI je ekspertska podrška Evropskog računskog suda i Nacionalne kancelarije za reviziju Švedske. U međuvremenu, DRI je usvojila i novu metodologiju za vršenje revizije uspjeha, što je dodatno ojačalo naše profesionalne kapacitete.

POBJEDA: U čemu je osnovna razlika između finansijske revizije i revizije uspjeha?

RADULOVIĆ: U osnovi, finansijska revizija ima za cilj da utvrdi tačnost godišnjih i drugih finansijskih izvještaja, dok je revizija uspjeha, kao noviji tip i nešto kompleksnija revizija fokusirana na efikasnost, ekonomičnost i efektivnost (3E) u sprovođenju programa, politika i drugih radnji subjekata revizije. EU i Direktorat za budžet Evropske komisije, u okviru Poglavlja 32 „Finansijski nadzor“ akcenat stavljaju na razvoj ovog tipa revizije i zadovoljstvo nam je da državni revizori u Crnoj Gori, po njihovoj ocjeni, uspješno ovladavaju i ovim oblikom revizorskog rada.

Pobjeda

Portal Analitika