Društvo

Provjeru čeka 50 naučnih radova

Predsjednik Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore (UCG) Vladimir Pešić kazao je za Dan, da zbog višemjesečne krize Senat nije usvojio pravilnik za upotrebu softvera „iThenticate” za provjeru plagijata, zbog čega je nemoguće njegovo korišćenje.
Provjeru čeka 50 naučnih radova
Portal AnalitikaIzvor

On ističe da je od maja, kada je uveden softver i kada je trebalo donijeti pravilnik, u proceduru ušlo oko 50 doktorskih disertacija i magistarskih radova, ali čekaju dokument po kome bi provjeravali rad istraživača na UCG.

Pešić je saopštio da je primjena softvera odložena zbog sporova oko Visoke medicinske škole u Beranama prethodnih mjeseci i sukoba između Vlade, Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i rektorke Radmile Vojvodić.

Prema njegovim riječima, ispitivanje validnosti i autentičnosti naučnih radova ne podrazumijeva samo da se oni ubace u softver, već je potrebno sprovesti više postupaka.

“Nakon analize koju uradi softver, neophodno je da se detaljno provjeri svaki izvor urađenog istraživanja. Taj posao zahtijeva dosta vremena i istraživanja. Softver izbaci svaki izvor poklapanja na internetu sa određenim radom, a onda slijedi upoređivanje. Na primjer, od 3.000 poklapanja na internetu moramo da nađemo je li autor nešto uzeo bez dozvole i šta je uzeo. Taj posao zahtijeva spretnost jer se radi o detektivskim zadacima. Potrebno je i znanje iz oblasti koja je istraživana, kako bismo provjerili sve djelove naučnog rada, odnosno ima li djelova koji su prepisani. Softver je pomoćno oruđe, a rezultati zavise od osoblja”, pojasnio je Pešić.

 

IZVOR: Dan

Portal Analitika